Νέα σύλληψη στην Cumhuriyet

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Συνελήφθη χθες το πρωί από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Cumhuriyet, Ακίν Αταλάι.

Ο Αταλάι συνελήφθη μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προερχόμενος από τη Γερμανία όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα.

Δεν πρόκειται, φυσικά, για την πρώτη φορά που συλλαμβάνεται στέλεχος της Cumhuriyet. Πριν από μερικές ημέρες είχαν συλληφθεί ο διευθυντής της και άλλα δώδεκα στελέχη και δημοσιογράφοι της οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι είχαν υποστηρίξει το πραξικόπημα του Ιουλίου. Εννέα από αυτούς ήδη προφυλακίστηκαν και αναμένεται η δίκη τους. Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας κατά της τρομοκρατίας, κατά την οποία αναζητήθηκαν στοιχεία για πιθανές τρομοκρατικές δραστηριότητες, σε σχέση πάντα με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν ως ο βασικός ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος αλλά, όπως είχε επισημανθεί σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, οι έρευνες αφορούν και τις πιθανές διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Κινητικότητα παρατηρείται, την ίδια στιγμή, και στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όπου το κυβερνών Kόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσεγγίζει και ζητεί την υποστήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) προκειμένου να μπορέσει να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε μία προσπάθεια να συζητήσουν για θέματα που άπτονται της συνταγματικής αναθεώρησης. Μετά τη συνάντηση, ο Μπαχτσελί υπέδειξε ότι το κόμμα του ενδέχεται να στηρίξει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του Τούρκου προέδρου, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε για ακόμα μία φορά πρώτο το μέλλον της χώρας με σωφροσύνη και πατριωτισμό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες και να προχωρήσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης».

Εκρηξη βόμβας

Ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην πόλη Ντερίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δήμαρχος της και περιφερειακός επικεφαλής και να τραυματιστούν δύο ακόμα άτομα. Μετά την επίθεση οι Αρχές συνέλαβαν είκοσι άτομα τα οποία κρατούνται και ανακρίνονται. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», πίσω από το πλήγμα κρύβονται αντάρτες του PKK.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή