Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εμμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά, που δεν αναμένεται να περιοριστεί αν δεν συμφωνήσουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής. Στη μηνιαία έκθεσή του το διεθνές καρτέλ αναφέρει πως τον Οκτώβριο αυξήθηκε η παγκόσμια παραγωγή κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα. Ο λόγος είναι πως αυξάνουν την παραγωγή τους οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Παράλληλα, η Νιγηρία δρομολογεί νέα πολιτική για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να προσελκύσει επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα και να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2020. Ετσι χθες το απόγευμα το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν οριακά πάνω από τα 44 δολ. το βαρέλι και το Brent γύρω στα 45,35 δολ. το βαρέλι.

Στα χαμηλά 3,5 εβδομάδων ο χρυσός

H εκλογή Τραμπ προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές με μαζικές πωλήσεις ομολόγων και άλλων ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, αλλά αρχικά ωφέλησε τον χρυσό. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τιμή υποχώρησε στα χαμηλότερα των τελευταίων 3,5 εβδομάδων λόγω ενίσχυσης δολαρίου. «Επαναξιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία από τις αρχές της εβδομάδας και ο συνδυασμός ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και ισχυρότερου δολαρίου απομακρύνει τους επενδυτές από το πολύτιμο μέταλλο», παρατηρεί ο Ολε Χάνσεν της Saxo Bank. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ημέρα εκλογής του Τραμπ, η τιμή του χρυσού είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Ιουνίου, την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς οι ανήσυχοι επενδυτές επέλεγαν την ασφάλεια που τους έδινε. Διαμορφώθηκε στο 1,337,38 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 4,8%. Χθες ο χρυσός στις μεσημβρινές συναλλαγές είχε υποχωρήσει άνω του 0,3%, στο 1,250,70 δολ. η ουγγιά, ενώ συνολικά αυτήν την εβδομάδα είχε κάμψη της τάξεως του 3%. Η αγορά επίσης στοιχηματίζει σε αύξηση επιτοκίων από τη Fed ενδεχομένως τον Δεκέμβριο. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην αύξηση των επιτοκίων, η οποία καθιστά ελκυστικότερο το δολάριο και πιο δαπανηρή την επένδυση σε χρυσό.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το α΄ τρίμηνο του 2017 οδήγησε σε σοβαρή αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου. Ταυτόχρονα, το spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε στις 689 μονάδες βάσης, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών (25/5/2016). Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επικράτησαν οι πωλητές κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εικόνα των αποδόσεων και να υποχωρήσουν οι τιμές. Πιο συγκεκριμένα η τιμή του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 76,20 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 7,29%. Το 3ετές ομόλογο αποτιμήθηκε στα 94,30 λεπτά και η απόδοση έφθασε το 7,29%. Το ετήσιο ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 98,90 λεπτά, με την απόδοση να ανέρχεται στο 5,00%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή