Ο Ρέντσι αφαιρεί τις σημαίες της Ε.Ε.

Ο Ρέντσι αφαιρεί τις σημαίες της Ε.Ε.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πλαισιωμένος από έξι ιταλικές σημαίες και καμία σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίστηκε προχθές ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε διαδικτυακή συζήτηση με τους πολίτες. Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο μπορεί να βάλει τέρμα στην πρωθυπουργική του θητεία, ο Ρέντσι εξαπολύει ρητορικά (πλέον και σημειολογικά) ραπίσματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Φαίνεται ότι με τη συμβουλή του γκουρού Τζιμ Μεσίνα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφαιρέσει την ευρωπαϊκή σημαία και να αφήσει μόνο την ιταλική», σχολίασε ο πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι. Ο Τζιμ Μεσίνα, ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος που βοήθησε στην επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες την εκστρατεία της ιταλικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Τύποις, το δημοψήφισμα αφορά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι, αλλά στην πράξη έχει μετατραπεί σε μέτρηση δημοφιλίας του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αναλυτές θεωρούν ότι η πρωθυπουργία Ρέντσι θα επιβιώσει εάν η πρότασή του ηττηθεί οριακά, αλλά όχι αν ηττηθεί κατά κράτος. Στην διαδικτυακή ομιλία της Πέμπτης, την οποία απηύθυνε από το γραφείο του, ο Ρέντσι κάλεσε τους Ιταλούς να υπερψηφίσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσουν δύναμη στην κυβέρνησή του, καθώς αυτή διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ιταλική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ενώ η απογοήτευση με τους θεσμούς της Ε.Ε. αντανακλάται στις θέσεις όλων των ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

«Ας το παραδεχθούμε, αυτή τη στιγμή η Ενωση και το σύμβολό της διέρχονται περίοδο χαμηλής δημοτικότητας», σημείωσε η εφημερίδα Il Tempo, καταγράφοντας τις απαντήσεις στη δημοσίευση του Ρόσι.«Πρόεδρε, όταν η Ευρώπη γίνεται των αγορών και όχι των λαών, αυτό είναι το αποτέλεσμα», έγραψε σχολιαστής. «Μετά αποκαλείτε λαϊκιστή τον Γκρίλο;», ρώτησε αναγνώστρια. «Εύχομαι στις 4 Δεκεμβρίου η Ιταλία να απαλλαγεί από σας!». Πάντως, στην πρόσοψη του πρωθυπουργικού γραφείου η σημαία της Ε.Ε. εξακολουθεί να κυματίζει κανονικά, μαζί με την ιταλική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή