Ενταση για τα απορρίμματα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε μια συνεδρίαση επτά ωρών, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, προκειμένου να εγκριθεί χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου της για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ). Η έγκριση ανοίγει τον δρόμο για την τελική κύρωση του ΠΕΣΔΑ από την Πολιτεία και την ένταξη των πρώτων έργων σε κοινοτική χρηματοδότηση. Το ζητούμενο για το ποια έργα θα ενταχθούν βέβαια παραμένει, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου αγγίζει τα 406 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το αναθεωρημένο σχέδιο για τα απορρίμματα της Αττικής εγκρίθηκε προχθές από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με απώλειες της πλειοψηφούσας παράταξης. Υπέρ της εισήγησης της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου ψήφισαν 56 από τους 101 περιφερειακούς συμβούλους με μια αντιπεριφερειάρχη (Κατερίνα Θανοπούλου) και δύο περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίζουν. «Τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά μας», ανέφερε η κ. Δούρου, καλώντας περιφερειακό συμβούλιο, δημάρχους και οργανώσεις να συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, υποστήριξε ότι ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί «μνημείο αοριστίας και ασάφειας», καθώς δεν αποφεύγει την «καυτή πατάτα» των χωροθετήσεων νέων ΧΥΤΥ και μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Η κ. Δούρου δέχθηκε κριτική και εξ αριστερών, από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) που υποστήριξε ότι ο ΠΕΣΔΑ παραμένει ανισοβαρής, ρίχνοντας το βάρος στη Φυλή και γενικά στη Δυτική Αττική.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο –και αυτό που θα απασχολήσει όλες τις πλευρές τα επόμενα χρόνια– είναι ο τρόπος εφαρμογής του νέου περιφερειακού σχεδιασμού. Το πρώτο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση των έργων, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΕΣΔΑ εκτιμάται στα 406 εκατ. ευρώ (όταν όλοι οι διαθέσιμοι από το τρέχον ΕΣΠΑ πόροι για τα αστικά και επικίνδυνα απόβλητα είναι 880 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα). Η Περιφέρεια Αττικής, όπως και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, προχώρησε σε μια ιεράρχηση των έργων σύμφωνα με την οποία:

• Στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τέσσερα έργα: Τον εκσυγχρονισμό του ΕΜΑΚ Λιοσίων (με στόχο να επεξεργάζεται 100.000 τόνους προδιαλεγμένου κομπόστ και 350.000 σύμμεικτων απορριμμάτων προς διαλογή), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Την αποκατάσταση της χωματερής στην Υδρα και τη δημιουργία νέας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (με ΧΥΤΥ), προϋπ. 6,4 εκατ. ευρώ. Η μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) Σχιστού, με δυναμικότητα 180.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως και κόστος περί τα 25 εκατ. ευρώ. Και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων στο Γραμματικό, με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ. 

• Στη δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος (πιθανότατα τον Φεβρουάριο) θα επιδιωχθεί η ένταξη δύο νέων ΧΥΤΥ (σε λατομικούς χώρους στη νότια και δυτική Αττική), δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στον κεντρικό τομέα Αθήνας (έκαστος δυναμικότητας 130.000 τόνων ετησίως) και μιας ακόμα στη Ν. Αττική (δυναμικότητας 150.000 τόνων ετησίως). Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα έργα αποκλείεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, το επιτελείο της κ. Δούρου προσανατολίζεται στην αναζήτηση πόρων από άλλα κοινοτικά προγράμματα και πηγές χρηματοδότησης για όσα έργα απορριφθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή