Πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύπλευρη συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπέγραψαν χθες η Ελλάδα και η Ρωσία. Ενδεικτικά, η πρώτη πρόσκληση προς τους ερευνητές, για την υποβολή προτάσεων που θα αφορούν τις κβαντικές τεχνολογίες, θα δημοσιευθεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά κοινές προκηρύξεις έργων στους τομείς –πλην των κβαντικών τεχνολογιών– αγροδιατροφής, ενέργειας, αεροναυπηγικής και φαρμακευτικής, συνεργασία σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος, εφαρμογή τεχνολογίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανταλλαγές επιστημόνων. Επίσης, θα υπάρξουν κοινά έργα στον τομέα της εκπαίδευσης. Aλλωστε, ήδη υπάρχει συνεργασία με ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου τώρα φοιτούν 170 φοιτητές από την Ελλάδα, στα τμήματα ρωσικής γλώσσας. Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του σχετικού πρωτοκόλλου που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2016.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε χθες ότι εντός δεκαπενθημέρου θα συνεχιστεί η συζήτηση με την πρεσβεία της Ρωσίας, ώστε να εξειδικευθούν κρίσιμα ζητήματα για την έναρξη άμεσα όσων προγραμμάτων είναι δυνατόν.

«Η συμφωνία καθορίζει όχι μόνο την αρχή αλλά και τη συνέχεια της κοινής μας συνεργασίας στα εκπαιδευτικά και στα επιστημονικά προγράμματα, επειδή προϋπάρχει μια ιστορία συνεργασίας πολλών ετών. Θέλω να προσθέσω πως στα έργα που ήδη υλοποιούνται σε διμερή βάση θα προστεθούν, στις αρχές του 2017, και άλλα κοινά έργα στον τομέα της επιστήμης. Υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθούν και κοινά σχέδια που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Ετους Ρωσίας – Ελλάδος στον τομέα της εκπαίδευσης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Olga Vasilyeva και χαρακτήρισε «κορυφαίο γεγονός για τις διμερείς μας σχέσεις» τη λειτουργία του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ). «Αυτό θα δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις μας τόσο στον γλωσσολογικό όσο και στον πολιτισμικό και πολιτιστικό τομέα», πρόσθεσε η κ. Vasilyeva. Η επίσημη τελετή έναρξης είχε προγραμματισθεί για χθες στο βράδυ στα Προπύλαια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ το ΕΚΠΑ είχε ήδη οργανώσει σειρά επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας. Τελευταίο, το συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου με συμμετοχή καθηγητών από πανεπιστήμια της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Νοβοσιμπίρσκ, του Ροστόφ, της Συμφερούπολης, του Ερεβάν της Αρμενίας, του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, της Δυτικής Μακεδονίας, του Δημοκρίτειου και της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Eρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης σημείωσε ότι «οι κοινές προκηρύξεις ευελπιστούμε να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο για την ισχυροποίηση των δεσμών μας στον τομέα της επιστήμης. Και όχι μόνο της επιστήμης αλλά και για ενδεχόμενες κοινές προσπάθειες για την οικονομική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που θα προκύψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή