Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Μέρκελ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ισραηλινό ομόλογό της Μπέντζαμιν Νετανιάχου –τους πρώτους ξένους ηγέτες που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και προσεκλήθησαν να τον συναντήσουν «το συντομότερο δυνατόν»–, ήλθε χθες η σειρά της Aγκελα Μέρκελ να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου για τις διεθνείς υποθέσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ. Το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έγινε γνωστό, πέραν μιας γενικής αναφοράς του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου στους «μακρόχρονους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες». Ο κ. Στράιτερ υπενθύμισε ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Aγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Πάντα στο Βερολίνο, η υπουργός Aμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε χθες τον Ντόναλντ Τραμπ να μην ξεχάσει την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία όταν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. «Είναι καλό που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος επείγεται να ξεκινήσει διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του. Αυτό είναι καλό και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος, σπεύδοντας να προσθέσει: «Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι να ξεχάσει: να ξεχάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, να ξεχάσει τον συνεχιζόμενο υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία, να ξεχάσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι». Η συντηρητική πολιτικός, που ανήκει στο κόμμα της Aγκελα Μέρκελ, προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι «μια νεκρή συμμαχία» αν ένα από τα μέλη του αρνηθεί να προσφέρει βοήθεια σε ένα άλλο που θα δεχθεί επίθεση.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Καθήκον μου είναι να εξασφαλίσω τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχέσεις οι οποίες οφείλουν, ωστόσο, να βασίζονται στην ειλικρίνεια και τη σαφήνεια», δήλωσε νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Το Συριακό, το Ουκρανικό και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν –την οποία έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ– θα απασχολήσουν τους δύο άνδρες, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

Προβληματισμός στο Ιράν

Την ανησυχία της Τεχεράνης για την εκλογή Τραμπ αντανακλούν και οι χθεσινές δηλώσεις του αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί, εκ των ισχυρότερων θρησκευτικών ηγετών του Ιράν. Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, που μεταδόθηκαν από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Αχμάντ Χαταμί κάλεσε τον Τραμπ «να ζητήσει συγγνώμη» από τον ιρανικό λαό για τις προεκλογικές του δηλώσεις, που χαρακτήριζαν συλλήβδην τους Ιρανούς «τρομοκράτες». Ο Ιρανός κληρικός συνέστησε στον Τραμπ να αποφύγει σύγκρουση με το Ιράν, τονίζοντας ότι «δεν είναι συνετό να παίζει κανείς με την ουρά του λιονταριού».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο, ισχυρής επιρροής, σιίτης κληρικός του Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ καυτηρίασε τις δηλώσεις Τραμπ εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων και τόνισε ότι «ακόμη κι αν οι πρόεδροι αλλάζουν, οι επιθετικές πολιτικές των ΗΠΑ στον κόσμο δεν αλλάζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή