Επτά ευρωπαϊκές εταιρείες κατά ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων

Επτά ευρωπαϊκές εταιρείες κατά ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στο αίτημα της ΔΕΗ για την παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, τοποθετούνται 7 εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το θετικό έδαφος που δημιούργησε η επίσημη αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ε.Ε. Με κοινή παρέμβασή τους, οι γαλλικές EDF και Engie, η ιταλική Enel, η πορτογαλική ΕDP, η φινλανδική Fortum, η ισπανική Iberdrola και η τσεχική CEZ ζητούν από την Ε.Ε. να προχωρήσει στη θέσπιση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων για τους ρύπους την περίοδο 2021-2030. Η Ελλάδα πέτυχε σε πρώτη φάση την υπερψήφιση από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας τροπολογίας που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να μπορεί να έχει δωρεάν δικαιώματα ρύπων στο νέο αναθεωρημένο πλαίσιο εμπορίας ρύπων, κάτι που δεν προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Η παρέμβαση της Ελλάδας έγινε στο πλαίσιο της πρότασης της Ε.Ε. για την τροποποίηση της οδηγίας που αφορά στο σύστημα εμπορίας ρύπων. Η Κομισιόν αρχικά πρότεινε να συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2 οι χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζουν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου το 2013 και σε αυτές περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Η Μαρία Σπυράκη, με τη στήριξη του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ να περιλαμβάνεται και το 2014, ώστε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία και υπερψηφίστηκε. Η τελική ικανοποίηση ωστόσο του ελληνικού αιτήματος θα κριθεί από το κατά πόσον η εν λόγω τροπολογία θα υπερψηφιστεί και στις 8 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ώστε να ενσωματωθεί στην έκθεση που θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εν αναμονή αυτή της εξέλιξης, οι ισχυροί ηλεκτροπαραγωγοί της Ευρώπης επιφύλασσαν μια αρνητική έκπληξη στη ΔΕΗ που έχει στηρίξει υψηλές προσδοκίες για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης στην υιοθέτηση της πρότασής της την επαναφορά του δικαιώματος εκπομπής ρύπων.

Οι επτά ηλεκτροπαραγωγοί της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (Emissions Trading Scheme – ETS) χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου περιορισμού της εκπομπής και στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει στις Βρυξέλλες, κατέθεσαν από κοινού σχετική μελέτη στην Κομισιόν.

Η μελέτη, η σύνταξη της οποίας ανατέθηκε στη  γαλλική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών FTI – Compass Lexecon Energy,  επισημαίνει ότι το ισχύον σύστημα βρίθει προβλημάτων, καθώς επηρεάζεται από πλήθος αντικρουόμενων πολιτικών, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι 7 εταιρείες υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες μελλοντικές επενδύσεις τελούν σήμερα υπό καθεστώς αναστολής σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. αδυνατεί να δώσει ένα σαφές και απαρέγκλιτο στίγμα για το πώς θα κινηθούν μακροπρόθεσμα οι τιμές των εκπομπών.

Το επιχείρημα της ΔΕΗ είναι ότι η μη χορήγηση καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτό γιατί οι γειτονικές χώρες, πλην της Ιταλίας, έχουν εξαιρεθεί από τη σχετική υποχρέωση των ρύπων, με αποτέλεσμα να δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή