Η αγάπη του Λέοναρντ Κοεν για την Ελλάδα και η παραγωγική δεκαετία στην Υδρα

Η αγάπη του Λέοναρντ Κοεν για την Ελλάδα και η παραγωγική δεκαετία στην Υδρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λέοναρντ Κοέν εγκαταστάθηκε στην Υδρα τη δεκαετία του ’60, προφανώς για να αναζητήσει μια νέα ταυτότητα, μακριά από τους ρυθμούς και της συνήθειες του αστικού τρόπου ζωής στη Δύση. Κατά κάποιο τρόπο εξελληνίστηκε για λίγο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτόν ως «Λεονάρδο» και ότι εκείνος βρήκε αφάνταστη ψυχική ανακούφιση στον μεσογειακό ήλιο, στα ξασπρισμένα ντουβάρια των σπιτιών, στη θέα της θάλασσας, στη συναναστροφή με τους απλούς ανθρώπους και σε αυτήν την «πρωτόγονη ζωή» του νησιού που είχε μείνει απαράλλακτη από τον μεσαίωνα.

Και η αλήθεια είναι πως όταν αγόρασε το σπίτι του, αντί 1.500 δολαρίων, και έκανε «την πιο έξυπνη κίνηση της ζωής του», αυτό που τον γοήτευε περισσότερο ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε ανέσεις παρά μόνον τα εξαιρετικά χρειώδη. Αλλωστε, όταν παρακολούθησε τον εξηλεκτρισμό του νησιού με τα καλώδια που άρχισαν να φτιάχνουν ολόκληρα εναέρια δίκτυα πάνω από το κεφάλι του, εμπνεύστηκε το «Bird on a wire».

Για τον τραγουδοποιό, η δεκαετία της Υδρας ήταν από τις πιο παραγωγικές αφού κατάφερε να βρει καινούργια ισορροπία μακριά από τον «πολιτισμό» και να αφουγκραστεί με ησυχία τον εαυτό του και τις ανάγκες του, γράφοντας βιβλία και μουσική. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Ντούσκος, Σταύρος Ντούσκος, θυμάται να τον σερβίρει μαγειρευτά όταν εκείνος ήταν παλικαράκι και βοηθούσε στο μαγαζί του πατέρα του. «Ετρωγε μαγειρευτά, μιλούσε κάποια σπαστά ελληνικά, του άρεσε να κάθεται με ντόπιους και να μαθαίνει ιστορίες, έφερνε μαζί την κιθάρα του και έπαιζε. Ηταν ένας πολύ γλυκός και φιλικός τύπος». Αλλοι από τους κατοίκους θυμούνται τον έρωτά του με τη Μαριάνε, τη Νορβηγίδα καλλονή, ερωτική σύντροφο του Κοέν, για την οποία έγραψε το «So long Marianne». Εφυγε φέτος το καλοκαίρι από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Γνωρίστηκαν στο νησί όπου είχε πάει με τον γιο από τον πρώτο της σύζυγο κι έγιναν ζευγάρι. Προτού πεθάνει, ο Κοέν της έστειλε ένα πολύ συγκινητικό γράμμα που της έλεγε ότι και εκείνος θα την ακολουθήσει σύντομα και πως είναι τόσο κοντά της, που αν τεντώσει το χέρι της θα τον αγγίξει.

Μαζί έζησαν όλα τα καλά του ελληνικού τρόπου ζωής, τα ηλιοβασιλέματα, την παρέα με τους φίλους, τα διαβάσματα, τη δημιουργικότητα.

Στιγμές ευτυχίας

Η Υδρα και η Μαριάνε ήταν οι δύο μούσες του και για όσο καιρό συνυπήρξαν, τον γέμιζαν με ενέργεια και αισιοδοξία. Στιγμές ευτυχίας στο νησί έζησε και με τον μεταγενέστερο ερωτά του, τη Σούζαν, η οποία έγινε μητέρα των δύο παιδιών του, του Ανταμ και της Λόρκα Κοέν. Πήραν από τον πατέρα τους την αγάπη για την Ελλάδα και κάνουν συχνά επισκέψεις ιδίως το καλοκαίρι. Οσο για το σπίτι της Μαριάνε, ανήκει πλέον στον ζωγράφο Γιάννη Κόττη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή