Μειώθηκαν κατά 18% τα έσοδα στον κλάδο του γιότινγκ

Μειώθηκαν κατά 18% τα έσοδα στον κλάδο του γιότινγκ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα πλήγμα υπέστη κατά τη φετινή σεζόν η τουριστική οικονομία της χώρας από τη πτώση του τζίρου στον κλάδο του γιότινγκ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργο Βερνίκο, τα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του γιότινγκ παρουσίασαν φέτος πτώση κατά 18% σε σχέση με το 2015. Σημειώνεται ότι, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές απώλειες των τουριστικών εσόδων για τη χώρα το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου έφθασαν σε 752 εκατ. ευρώ, που συνιστά πτώση της τάξης του 7,1% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Βερνίκος αποδίδει την πτωτική πορεία του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου του γιότινγκ κυρίως στην έξαρση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος κατά τους πρώτους μήνες του έτους και στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει ότι η μεγαλύτερη πτώση των κρατήσεων για ναυλώσεις σκαφών σημειώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά τη τουριστική σεζόν του 2017 διαπιστώνει τάση ανάκαμψης των κρατήσεων για ναυλώσεις σκαφών αναψυχής στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για τη συνολική πορεία του κλάδου, καθώς είναι μικρό το ποσοστό των κρατήσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ επισημαίνει την ανάγκη να υλοποιηθούν εξειδικευμένα προγράμματα προβολής του κλάδου στις ξένες αγορές, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού για γιότινγκ. Επιπλέον, τονίζει ότι παρατηρείται έξαρση του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων στον συγκεκριμένο χώρο και ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπισή του.

Βάσει στοιχείων του συνδέσμου, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περί τις 400 εταιρείες στον χώρο του γιότινγκ, ελέγχοντας περίπου 3.500 σκάφη με ελληνική σημαία. Ο κ. Βερνίκος τονίζει ότι κερδίζουν, συνεχώς, έδαφος οι κρατήσεις που γίνονται μέσω Ιντερνετ. Σε επίπεδο προέλευσης των τουριστών που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα σημαντικό μερίδιο καλύπτει η γερμανόφωνη αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή