Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 136 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως το 2016

Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 136 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως το 2016

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή του 2016 έχουν κηρύξει πτώχευση 136 επιχειρήσεις από όλα τα μέρη του κόσμου, ενώ μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου προχώρησαν σε στάση πληρωμών τρεις πετρελαϊκές. Πρώτος σε αριθμό πτωχεύσεων έρχεται ο τομέας των υδρογονανθράκων, καθώς σε αυτόν ανήκουν οι 57 από τις 136 εταιρείες που κήρυξαν στάση πληρωμών. Το σύνολο των πτωχεύσεων έχει υπερβεί τον αντίστοιχο αριθμό που κατεγράφη για όλο το 2015 και είναι κατά 53% υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

«Τελευταία φορά που ο συνολικός αριθμός ήταν υψηλότερος αυτήν την περίοδο του έτους ήταν το 2009, οπότε σημειώθηκαν 236 πτωχεύσεις εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης», σχολιάζει η Ντιάνε Βάτζα, επικεφαλής του τομέα ερευνών στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της S&P.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των πτωχεύσεων που κατεγράφησαν φέτος σε όλους τους κλάδους, η κ. Βάτζα επισημαίνει πως το 65% ήταν στις ΗΠΑ, όπου πτώχευσαν 89 επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι αναδυόμενες αγορές με 25 πτωχεύσεις και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες με 11 πτωχεύσεις η κάθε μία: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Ευρώπη.

Ομοίως και το 2015 αυτήν την περίοδο είχαν κηρύξει πτώχευση 89 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 54 ήταν στις ΗΠΑ, οι 19 στις αναδυόμενες αγορές, οι 12 στην Ευρώπη και τέσσερις σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, από τις 136 επιχειρήσεις που πτώχευσαν, οι 51 ήταν αυτές που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν πληρωμές τόκων ή αρχικού κεφαλαίου, οι 36 λόγω προβληματικών συναλλαγών, οι 16 υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, για 13 εξ αυτών δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της πτώχευσης, οι επτά έκαναν μετακύλιση χρέους, έξι προχώρησαν σε ντε φάκτο αναδιάρθρωση, δύο καθυστέρησαν τις πληρωμές τόκων και μία πτώχευσε λόγω ραγδαίας αύξησης του χρέους της, προβληματικής αναδιάρθρωσής της, παρέμβασης των ρυθμιστικών αρχών και μορατόριουμ στις πληρωμές χρέους.

Το περασμένο έτος, από τις 113 επιχειρήσεις που πτώχευσαν, οι 36 είχαν προβληματικές συναλλαγές, άλλες 33 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τόκους ή κύριο κεφάλαιο, 22 υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, 11 λόγω παρέμβασης των ρυθμιστικών αρχών, επτά δεν ανακοίνωσαν την αιτία της πτώχευσης και μία προχώρησε σε ντε φάκτο ανταλλαγή χρέους με μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή