Νησιωτική τουριστική επιχειρηματικότητα

Νησιωτική τουριστική επιχειρηματικότητα

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το ΕΤΕΑΝ Α.Ε. έχει ανακοινωθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, παρατάθηκε η ημερομηνία ολοκλήρωσης των δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Η παράταση δόθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν την περαιτέρω ανάγκη υποστήριξης της ρευστότητας της αγοράς, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά στις δράσεις:

– Επιχειρηματική επανεκκίνηση.

– Νησιωτική τουριστική επιχειρηματικότητα.

– Ταμείο εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ.

Σήμερα θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης «ΤΕΠΙΧ –Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα», η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων στη λήψη δανείων επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης, με πολύ ελκυστικούς όρους μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.), με τη συνδρομή κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σκοπός της δράσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσκλησης, σκοπός της δράσης είναι η στήριξη των πολύ μικρών και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών της χώρας και η κάλυψη των κενών ρευστότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, με επιδίωξη την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και ειδικότερα:

– Την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές.

– Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

– Την καλύτερη ανταπόκριση της τουριστικής περιόδου.

– Την εξασφάλιση προοπτικών βιωσιμότητας για το νησιωτικό ελληνικό τουρισμό.

Από τους ανωτέρω στόχους δεν αποκλείονται επενδυτικά σχέδια που έχουν ή πρόκειται να υπαχθούν σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.

Η δράση έχει προκηρυχθεί με βάση τον Κανονισμό (Ε.Κ.) αριθ. 1998/2006 της επιτροπής για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Χαρακτηριστικά δανείου

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία:

– Τα δάνεια θα είναι επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

– Τα δάνεια θα καλύπτουν το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% θα το εισφέρει υποχρεωτικά η επιχείρηση πριν από την εκταμίευση.

– Το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό και ύψους 2,8%, ενώ για τις επιχειρήσεις με έδρα σε νήσους με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων (βάσει στοιχείων απογραφής 2011) το επιτόκιο είναι μηδενικό (0%). Το μηδενικό επιτόκιο ισχύει επίσης και για επιχειρήσεις των οποίων οι επενδύσεις θα λάβουν χώρα σε νησί της Ελληνικής Επικράτειας με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

– Το ύψος δανείου μπορεί να είναι από 10.000 έως και 30.000 ευρώ ανά επιχείρηση, από το σύνολο των τραπεζών που συνεργάζονται στην εν λόγω δράση.

– Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 4 έτη, τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα σε δόσεις με ημερομηνίες την 30/4, 31/7 και 31/10 εκάστου έτους, με εκτοκιστική περίοδο την 30/6 και 31/12 εκάστου έτους.

– Ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης φακέλου ή λοιπά κόστη της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

– Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε οποιαδήποτε από τις επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτικό/επιχειρηματικό σχέδιο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται με το ως άνω όριο για την αίτηση για δανειοδότηση. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν θα χρηματοδοτούνται.

– Παρέχεται δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

– Το σύνολο του ποσού του δανείου θα πρέπει να εκταμιεύεται άπαξ εντός 30 ημερών από την έγκριση το ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

– Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και χωρίς προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου (ενοχική ασφάλεια).

Επιλέξιμες δαπάνες

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη ανακοίνωση το ΕΤΕΑΝ Α.Ε., οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

– Δημιουργία – διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο.

– Μηχανήματα και εξοπλισμό.

– Δικαιώματα τεχνογνωσίας.

– Λογισμικό.

– Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.

– Προβολή – Προώθηση.

– Δαπάνες που καλύπτουν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ιδιαιτέρως δε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης, οικονομικά βιώσιμης, καθώς και επενδυτικές δαπάνες που έχουν ή πρόκειται να υπαχθούν σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.

– Λειτουργικές δαπάνες (π.χ., ενοίκια –μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης–, έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).

Εμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ., «ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους (ενδεικτικά): ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.ά. Σημειώνεται ότι για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί, ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στα υποκαταστήματα των τραπεζών που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ, για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων. Πρόκειται για τις τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Η πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτή έως την 31η Ιανουαρίου 2017.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή