Το νέο επενδυτικό πλάνο της Trastor

Το νέο επενδυτικό πλάνο της Trastor

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες διερευνητικές επαφές για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η διοίκηση της Trastor AΕΕΑΠ, μετά την είσοδο του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου της Värde Partners. Αλλωστε, όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο γενικός διευθυντής του ομίλου Αντονι Ιανάτσο, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ακίνητα που αποτελούν αντικείμενο πώλησης και μια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προσφέρει την ιδανική πλατφόρμα για τέτοιες κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις με διάφορους ομίλους που διαθέτουν σημαντικά ακίνητα, χωρίς επί του παρόντος να έχει προκύψει κάποια σχετική συμφωνία.

Παράλληλα, ο κ. Ιανάτσο έσπευσε να καθησυχάσει όσους εκτιμούν ότι η παρουσία της Värde Partners στην Ελλάδα και το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όντας βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. «Σε όλες τις χώρες και τις αγορές όπου έχουμε αναπτύξει παρουσία έχουμε μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπως ίσχυσε και στην Ισπανία, όπου έχουμε αποκτήσει ακίνητα ήδη από το 2011 και παραμένουμε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πρόσφατα αγοράσαμε και μια κατασκευαστική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη κατοικιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιανάτσο, μιλώντας από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo. Συμπλήρωσε δε τα λεγόμενά του τονίζοντας ότι ανάλογη ήταν και η εμπειρία της εταιρείας στη γειτονική Ιταλία, όπου έχει αναπτύξει παρουσία ήδη από το 2014, ενώ οι πρώτες επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Ιανάτσο επισήμανε ότι η παρουσία της Värde Partners στην ελληνική αγορά ακινήτων δεν θα αφορά μόνο τις επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων, καθώς ο αμερικανικός όμιλος ενδιαφέρεται να αναπτύξει σταδιακά παρουσία και στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανάλογα έχει πράξει και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που προσφέρουν μακροπρόθεσμες προοπτικές και στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κάτι που ενδιαφέρει την εταιρεία και για την περίπτωση της ελληνικής παρουσίας της. Στο πλαίσιο αυτό, η σύμπραξη με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς σε ό,τι αφορά την Trastor συνιστά πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθούν καλύτερα την ελληνική αγορά ακινήτων και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 82% των εμπράγματων εξασφαλίσεων του τραπεζικού συστήματος έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά ακίνητα. Αντίστοιχα, έως τον φετινό Ιούνιο, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων ανερχόταν σε 45,1% του συνόλου των δανείων, έναντι μόλις 4,5% το 2007, και περίπου οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που τον φετινό Μάρτιο διαμορφωνόταν σε 5,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή