Οι αγορές ακινήτων αντέχουν, παρά το κλίμα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία

Οι αγορές ακινήτων αντέχουν, παρά το κλίμα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες αγορές ακινήτων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους, παρά τους σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες που διαμορφώθηκαν σε επίπεδο οικονομικό και πολιτικό. Σε σχετική της ανάλυση, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL) ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια 150 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 9μήνου, έχουν τοποθετηθεί συνολικά κεφάλαια ύψους 412 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μέγεθος που είναι 8% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η JLL επισημαίνει ότι το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους είναι, παραδοσιακά, το κρισιμότερο, καθώς τότε καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σε σχέση με τα υπόλοιπα τρίμηνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, αγγίζει το 20% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, η JLL εκτιμά ότι φέτος δύσκολα θα ανατραπεί η πτωτική πορεία που έχει ήδη διαγραφεί σε επίπεδο επενδύσεων, κυρίως λόγω των αβεβαιοτήτων που έχουν δημιουργήσει ο παράγοντας Brexit και η αντίστοιχη πτώση που καταγράφεται στην επενδυτική δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων της Μεγ. Βρετανίας.

Ως εκ τούτου, διατηρείται η αρχική πρόβλεψη της JLL για ολοκλήρωση του 2016 με επενδύσεις της τάξεως των 554-572 δισ. ευρώ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί ετήσια πτώση της τάξεως του 10%. Για δε το 2017, η εταιρεία εκτιμά ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια ανάκαμψη του όγκου των επενδύσεων σε 636 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα συναλλαγών της περιόδου 2014-2015.

Στην αγορά γραφείων, οι νέες μισθώσεις παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου, καθώς απορροφήθηκαν γραφειακοί χώροι της τάξεως των 10 εκατ. τ.μ. στις 90 αγορές που παρακολουθεί η JLL διεθνώς. Πρόκειται για μέγεθος ανάλογο του δεύτερου τριμήνου, αλλά 7% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Εξαιρούνται τα γραφεία

Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές γραφείων της ηπειρωτικής Ευρώπης, καθώς, μην υπολογίζοντας τη Μεγ. Βρετανία, κατεγράφη άνοδος της τάξεως του 6%. Σε επίπεδο 9μήνου, οι παγκόσμιες ενοικιάσεις γραφείων είναι χαμηλότερες κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με την JLL, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, με τις συνολικές ενοικιάσεις του 2016 να είναι έως 5% χαμηλότερες από το 2015, αγγίζοντας τα 40 εκατ. τ.μ. Ανάλογη προβλέπεται ότι θα είναι η πορεία της παγκόσμιας αγοράς γραφείων και κατά το 2017.

Τα ενοίκια γραφείων σε 26 μεγάλες αγορές παγκοσμίως ενισχύθηκαν μεν κατά 3,8% κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά ο ρυθμός της αύξησης ήταν χαμηλότερος από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν είχε διαμορφωθεί σε 5,2%. Συνολικά, φέτος, οι τιμές ενοικίασης αναμένεται να αυξηθούν κατά 3%, ενώ για το 2017 η άνοδος προβλέπεται να περιοριστεί ακόμα περισσότερο σε 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή