Μπάλα είναι, όχι σφαίρα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάξει. Την έλεγαν και σφαίρα την μπάλα παλιά. Το μολογούν και τα ονόματα των αθλημάτων, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κτλ. Δεν ήταν όμως γλωσσικώς μοιραίο να φτάσουμε στην ανάθεση των υποθέσεων της μπάλας σε μια υπηρεσία ειδικευμένη σε υποθέσεις με κανονικές σφαίρες, των όπλων. Κι ωστόσο, μετά τους κατ’ οίκον ξυλοδαρμούς και την πυρπόληση σπιτιών διαιτητών και αρχιδιαιτητών, ακούγεται λογική η απόφαση να εμπλακεί η Αντιτρομοκρατική στα του ποδοσφαίρου. Τίποτε δεν θα γίνει πάντως αν πρώτα δεν δοθεί απάντηση σ’ ένα απλό ερώτημα-μοτίβο κάθε αγωνιστικής: Καλά, με τέτοιον αστυνομικό έλεγχο στις θύρες, πώς καταφέρνουν τα παλικάρια του δοξασμένου «ηρωικού λαού» των ομάδων να μπάζουν στο γήπεδο με τις ντουζίνες τα όπλα (τα στιλουδάκια τους τα όμορφα, για να γράφουν) και με τις οκάδες τα πυρομαχικά; Πώς γίνεται να τους παίρνουν ψιλά και αναπτήρες και αυτοί ν’ αρχίζουν ένοπλο αγώνα κατά διαιτητών και αντιπάλων από το πρώτο λεπτό; Και να πετάνε σπάταλα κροτίδες και καπνογόνα, όχι στον ουρανό, για ατμόσφαιρα, αλλά πάνω στο χορτάρι ή σε επιλεγμένη διαιτητική ή ποδοσφαιρική κεφαλή; Την απάντηση («η μεγάλη συμπαιγνία» ο κωδικός της) την ξέρουν οι οργανωμένοι, την ξέρουν οι μισοί τουλάχιστον ιδιοκτήτες, την ξέρουν οι οπαδικές εφημερίδες-σπορείς μίσους. Την ξέρουν και οι «απλοί φίλαθλοι». Και ίσως γι’ αυτό έκοψαν τη συνήθεια να πηγαίνουν στο γήπεδο.

Μ’ αυτήν τη μορφή τρομοκρατίας, που στρέφεται εναντίον εκείνων ακριβώς που δίνουν νόημα στο ποδοσφαιρικό θέαμα, των φιλάθλων, δεν μπορεί να ασχοληθεί η Αντιτρομοκρατική. Αυτή θα αναζητήσει τους επαγγελματίες τάχα οπαδούς που, μισό αφιονισμένοι από έντυπα και σάιτ που έχουν αναγάγει σε κερδοφόρα επιστήμη τη χειραγώγηση των πιο «ευαίσθητων», μισό εκμισθωμένοι, τα κάνουν λίμπα αυθορμήτως ή κατ’ εντολήν. Το κουβάρι της ενδογηπεδικής βίας, όμως, ξεπερνάει τις αρμοδιότητές της. Οπως και το κουβάρι «στρατευμένη αθλητικογραφία», απεχθέστερη και από την κομματόφρονη παραδημοσιογραφία. Αν δεν το καταλάβουν μόνοι τους οι τιτλοδότες ότι με τα φτηνά σεξιστικά πρωτοσέλιδα καλαμπουράκια τους καταντούν τα φύλλα τους προσάναμμα στα χέρια των «ηρωικών λαών», περιττεύουν οι ελπίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή