Στον «αέρα» το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων

Στον «αέρα» το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «τρύπα» 47,78 εκατ. ευρώ μεταφέρεται στο ενιαίο υπερταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), η οποία μάλιστα προστίθεται στο έλλειμμα-μαμούθ, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και να καθιστά το νέο ασφαλιστικό σύστημα «μη βιώσιμο». Η δραματική οικονομική κατάσταση των υπό ένταξη ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων και το ΕΤΑΤ, μετατρέπει τον νέο φορέα σε «δεξαμενή ελλειμμάτων», σε ένα Ταμείο καταδικασμένο να αποτύχει από το πρώτο κιόλας έτος λειτουργίας του, καθώς ακόμη και ύστερα από ενέσεις ρευστότητας αδιευκρίνιστης προέλευσης ο ΕΦΚΑ αναμένεται να καταγράψει το 2017 έλλειμμα 1,1 δισ.

Σε αυτό αναμένεται να συνεισφέρει και το ΕΤΑΤ, καθώς, βάσει των στοιχείων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας, το 2017 θα εμφανίσει έλλειμμα 47,78 εκατ. ευρώ. Με έλλειμμα της τάξης των 58,16 εκατ. ευρώ αναμένεται, μάλιστα, να κλείσει και το 2016, παρότι στον αρχικό προϋπολογισμό υπήρχε εκτίμηση για έλλειμμα 28,8 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις τράπεζες αμφισβητούν τα στοιχεία βάσει των οποίων συντάσσεται ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ και επισημαίνουν ότι το ΕΤΑΤ όχι μόνο δεν έχει έλλειμμα, αλλά μεταφέρει στον νέο φορέα και περιουσία πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι με την ένταξη του «κλειστού τύπου» Ταμείου τους στον ενιαίο φορέα απαλλάσσονται οι διοικήσεις των τραπεζών από σημαντικές υποχρεώσεις που βάσει παλαιότερων αναλογιστικών μελετών ξεπερνούσαν τα 4 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι οι υποχρεώσεις αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις αλλά και το «μαχαίρι» στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται και το θέμα του Επικουρικού της Εθνικής Τράπεζας, καθώς κάθε μήνα το έλλειμμα εκτιμάται ότι αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων (ξεπερνούν στο σύνολό τους τις 10.000) αρνούνται να συζητήσουν οποιαδήποτε λύση αγγίζει περικοπές, οχυρωμένοι πίσω από το επιχείρημα ότι πρόκειται για Ταμείο καθορισμένων εισφορών, ενώ και στην κυβέρνηση ξέχασαν κάποιες από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η δεινή οικονομική κατάσταση των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων καταγράφεται μάλιστα, παρά τις πρόσφατες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, με τις οποίες χιλιάδες συνταξιούχοι μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των μειώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 47%. Οι περικοπές αφορούν όσους εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το ΕΤΑΤ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και όσους παίρνουν επικουρική από το ενιαίο επικουρικό.

Χαμένοι είναι επίσης οι εν ενεργεία τραπεζοϋπάλληλοι-ασφαλισμένοι που χάνουν διά παντός το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα, επειδή δεν πρόλαβαν να το «κλειδώσουν»-θεμελιώσουν μέχρι 12/5/2016, όπως και όσοι παραπέμπονται στα νέα όρια ηλικίας και τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Αλλαγές έχουν υποστεί οι τραπεζοϋπάλληλοι και όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν μόνο για όσους πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Συνολικά, ισχύουν όρια ηλικίας πολλών ταχυτήτων, καθώς μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από το 50ό έως το 67ο έτος. Κλειδί αποτελεί το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάλογα με το φύλο (με μεγάλες κερδισμένες τις γυναίκες με ανήλικα τέκνα). Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για όσους ασφαλισμένους πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Από εκεί και πέρα υπάρχει διπλό «μοντέλο», ανάλογα με το πότε συμπληρώνεται το όριο ηλικίας.

Ειδικότερα αν το όριο συμπληρώθηκε μέχρι 18 Αυγούστου 2015 δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Σε περίπτωση που συμπληρώνεται μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπάρχει κλιμακωτή αύξηση στην ηλικία συνταξιοδότησης. Οσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά ακολουθούν ενιαίο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Η έξοδος γίνεται σε ηλικία 67 ετών ή εναλλακτικά η πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή