Η εκλογή Τραμπ «φρενάρει» τα ελληνικά ομόλογα

Η εκλογή Τραμπ «φρενάρει» τα ελληνικά ομόλογα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» ενδέχεται να έτρεξαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό επισημαίνουν κύκλοι των αγορών μετά το ράλι των ελληνικών χρεογράφων, που προσέκρουσε στο sell off των αγορών, ύστερα από την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Ομως ακόμα και χωρίς αυτή την εξέλιξη, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών τίτλων κατά περίπου 140 μονάδες βάσης, από το 8,4% στα τέλη Οκτωβρίου στα επίπεδα του 7% την παραμονή των αμερικανικών εκλογών, χαρακτηρίζεται υπερβολικά μεγάλη κίνηση για να εξηγηθεί από τα θεμελιώδη.

Ολο το story των ελληνικών ομολόγων στηρίζεται στην προσδοκία συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην ύπαρξη δηλαδή αγοραστή πρόθυμου να τοποθετηθεί και μάλιστα με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Η συμπερίληψη όμως συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων είχε στηθεί και πέρυσι τέτοια εποχή, οπότε και οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είχαν πιέσει τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων στα επίπεδα του 7%. Αλλά η απογοήτευση που ακολούθησε μετά τις καθυστερήσεις και, μήνες αργότερα, η διεθνής αναστάτωση λόγω Brexit επανέφεραν την απόδοση αυτή υψηλότερα του 10%.

Τώρα, αν και το αγοραστικό ενδιαφέρον των αρχών Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται γνήσιο από τους συμμετέχοντες στις αγορές, κατά γενική ομολογία δεν αυξήθηκε σημαντικά η ρευστότητα στη δευτερογενή και οι πράξεις που έγιναν ήταν λιγοστές. Η όλη κίνηση όμως βοήθησε τους διαχειριστές κεφαλαίων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικούς τίτλους εδώ και καιρό αφού βελτίωσε σημαντικά τις αποτιμήσεις των θέσεών τους (οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές και έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγεί σε μείωση του επιτοκίου δανεισμού). Εξ ου και η προσπάθεια που καταγράφηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές και τη σχετική αναστάτωση να μην γίνουν πράξεις που θα μπορούσαν να απομειώσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις, σημειώνουν στην «Κ» κύκλοι της αγοράς. «Ολο το παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα γίνεται μεταξύ θεσμικών και hedge funds, με τα τελευταία να είναι αυτά που έχουν τις μεγαλύτερες θέσεις στο ελληνικό στοκ ομολόγων, η ονομαστική αξία του οποίου συνολικά δεν ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, με τον ανασχηματισμό να εισπράττεται από τις αγορές ως φιλικός προς τις μεταρρυθμίσεις και τον πρωθυπουργό να θέτει στόχο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τις αρχές Δεκεμβρίου, τα ελληνικά χρεόγραφα απέκτησαν «story» ξανά και κατάφεραν να είναι εκείνα με την καλύτερη επίδοση διεθνώς τον τελευταίο μήνα. Για τις 30 ημέρες που συμπληρώθηκαν στις 9 Νοεμβρίου, οι ελληνικοί δεκαετείς τίτλοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών και όχι μόνον. Στον μήνα οι αποδόσεις τους έχουν αποκλιμακωθεί κατά 90 μονάδες βάσης (0,9 της ποσοστιαίας μονάδας) ενώ για το 12μηνο, κατά 30 μονάδες βάσης.

Ομως η αυξημένη αποστροφή στην ανάληψη ρίσκου μετά την επικράτηση Τραμπ δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ετσι κάθε περαιτέρω πρόοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται πως θα είναι δύσκολη, ειδικά εάν δεν υπάρξουν σημαντικά βήματα της Αθήνας στην αξιολόγηση και στην προσπάθειά της για συμπερίληψη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα, τον ρυθμό θα συνεχίσει να δίνει και η ροή ειδήσεων από τους δανειστές αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που αφορούν τη διευθέτηση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή