ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη ημέρα στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο προσωποκεντρικός χαρακτήρας που προσέδωσε στο Ταμείο ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έχει τώρα μεταφραστεί σε έλλειψη αξιόπιστου συνομιλητή των επενδυτών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Τόσο λόγω της επερχόμενης λειτουργίας του νέου υπερταμείου όσο και εξαιτίας της υπέρβασης των χρονοδιαγραμμάτων για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, η υπουργοποίηση του τέως προέδρου του, Στέργιου Πιτσιόρλα, έχει δημιουργήσει κενό που αν και προσώρας καλύπτεται εκ των έσω, προκαλεί πρόσθετη αβεβαιότητα στους υποψηφίους επενδυτές. Διαγωνισμοί που έχουν ολοκληρωθεί αλλά εκκρεμούν ή άλλοι που είναι σε εξέλιξη ή υπό προκήρυξη βρίσκονται σε μια άτυπη στάση.

Το ζήτημα της επιλογής νέου επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ έχει de facto περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου με τους δανειστές. Εντάσσεται δε στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβέρνηση, δανειστές και το ήδη διορισμένο εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου θα πρέπει να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο του τελευταίου και σε δεύτερο χρόνο το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, από το οποίο λείπουν πλέον δύο από τα πέντε μέλη. Υπενθυμίζεται πως τυπικά τους διορισμούς πρέπει να κάνει το εποπτικό συμβούλιο, όπου απαιτείται σύμφωνη γνώμη των 4 εκ των 5 μελών, με δύο από αυτά να είναι διορισμένοι από τους πιστωτές.

Εως τότε το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τριμελή σύνθεση και ο διευθύνων σύμβουλος Αντ. Λεούσης να καλύπτει την απουσία προέδρου, αλλά εκδηλώνονται ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της λειτουργίας του σε μια κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων του στιγμή. Κύκλοι του Ταμείου διαβεβαιώνουν πως όλα λειτουργούν όπως προβλέπεται και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά άλλες πηγές εξηγούν πως ο προσωποκεντρικός χαρακτήρας που προσέδωσε στο Ταμείο ο κ. Πιτσιόρλας, έχει τώρα μεταφραστεί σε έλλειψη αξιόπιστου συνομιλητή των επενδυτών.

«Με ποιον θα επικοινωνήσουν οι επενδυτές που περιμένουν να κλείσουν σημαντικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης για να ολοκληρωθούν κρίσιμες συναλλαγές όπως του Ελληνικού; Ποιος θα σηκώνει το τηλέφωνο για να μιλάει όταν χρειάζεται με τους υπουργούς ή το Μαξίμου;» διερωτώνται χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους νέους προέδρους ακούγονται διάφορα ονόματα, όπως για παράδειγμα της κ. Λούκας Κατσέλη. Ομως αυτές οι εκτιμήσεις παραγνωρίζουν το γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ θα υπαχθεί πλέον κάτω από τον έλεγχο του υπερταμείου. Συνεπώς, η διοίκησή του θα τελεί υπό συνεχή αξιολόγηση από το τελευταίο, κάτι που περιορίζει σημαντικά την «ελκυστικότητα» της θέσης για υψηλού προφίλ υποψηφίους.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατούν δύο λογικές. Η μία επικεντρώνεται στην υποβάθμιση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ. Η άλλη εδράζεται στην άποψη ότι για τη θέση χρειάζεται μια προσωπικότητα που θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στο μέτωπο της προσέλκυσης επενδύσεων. Θέση που βρίσκεται κοντύτερα και σε αυτή των Ευρωπαίων. Από αυτή τη βάσανο θα προκύψει το νέο ηγετικό σχήμα του Ταμείου. Αν το αποτέλεσμα, πάντως, «δεν εισπραχθεί θετικά από την αγορά, θα έχουμε επιβράδυνση και όχι επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας» εξηγούν κύκλοι των Ευρωπαίων παρατηρητών του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018. Μόνο το 2017 θα πρέπει να εισπραχθούν 2,7 δισ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ