Σε κατάσταση συναγερμού οι ομάδες διαχείρισης κρίσης των εταιρειών

Σε κατάσταση συναγερμού οι ομάδες διαχείρισης κρίσης των εταιρειών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας για την ελληνική αγορά το 2017 και μη σχεδιάζετε μακρόπνοα επενδυτικά έργα. Η πιθανότητα πολιτικών εξελίξεων παραμένει ισχυρή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των περισσότερων ομάδων διαχείρισης κρίσης εισηγμένων εταιρειών, μετά την απρόβλεπτη περυσινή χρονιά, των πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, του δημοψηφίσματος και της τραπεζικής αργίας που έφερε τα capital controls, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ για 16ο συνεχόμενο μήνα.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έλαβαν οι επιχειρήσεις και από το τελευταίο μεγάλο road show του Λονδίνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και οι επαφές που έχουν σε εβδομαδιαία βάση οι οικονομικοί διευθυντές των ελληνικών ομίλων με μεγάλα ξένα επενδυτικά σχήματα. Η Ελλάδα παραμένει στο περιθώριο των επενδυτικών ραντάρ των ξένων επενδυτών όσο διαρκεί η αξιολόγηση, αφού κοινή είναι η εκτίμηση των διεθνών οίκων ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει μεγάλη σπουδή να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς και οι εισηγήσεις των ξένων στελεχών για την Ελλάδα σημειώνουν ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει θολό και ευμετάβλητο.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις των ομάδων διαχείρισης κινδύνου –που συνεδριάζουν κάθε δεκαπενθήμερο– προς τα διοικητικά συμβούλια κάνουν λόγο για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2017, εφόσον:

• Η χώρα δεν καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και

• Η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση προκαλέσει μία άτυπη στάση πληρωμών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που κλιμακώνονται οι επισκέψεις πολλών επιχειρηματιών στο εξωτερικό προκειμένου να κλείσουν νέα συμβόλαια. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με πελάτες είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ιαπωνία, είτε στη Κίνα, είτε ακόμη και στην Αυστραλία, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά στις μεταρρυθμίσεις και συνεπώς δείχνουν αρκετά επιφυλακτικοί να συνεργασθούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Βέβαια το θετικό είναι ότι οι τελευταίες εξακολουθούν να έχουν άριστο όνομα εκτός συνόρων και έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν, με μια σειρά μέτρων, ακόμα και τα εμπόδια στον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί όμιλοι διατηρούν επαρκή ποσότητα μετρητών στο εξωτερικό και άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία, καθώς επίσης και εκτενείς πιστωτικές γραμμές σε διεθνείς τράπεζες, για να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών τους υποχρεώσεων.

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που έλαβαν ήταν να διασφαλίσουν την είσπραξη των απαιτήσεων από τους φερέγγυους πελάτες τους –καθώς είχαν απορρίψει όσους ήταν ασυνεπείς τα προηγούμενα χρόνια– για να διατηρούν σταθερές τις ταμειακές ροές. Οι τακτικές που μετέρχονται είναι:

• Η ασφάλιση των πιστώσεων, όπου είναι εφικτό.

• Η προείσπραξη, σε μεγάλο βαθμό, της αξίας των πωλούμενων προϊόντων.

• Η εξασφάλιση των απαιτήσεων μέσω ενεχυριάσεων σε αποθέματα των πελατών.

• Η λήψη εγγυητικών επιστολών.

Ο ΟΤΕ για παράδειγμα εφαρμόζει την εξής πιστωτική πολιτική για τους πελάτες του: Για την παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου, οι πελάτες ομαδοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκουν, τα πιστωτικά χαρακτηριστικά τους, την ενηλικίωση των απαιτήσεών τους και τα τυχόν προηγούμενα προβλήματα εισπραξιμότητας που έχουν επιδείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή