Τα… πέτρινα χρόνια της αντιπαροχής και οι ζημίες οικοπεδούχων

Τα… πέτρινα χρόνια της αντιπαροχής και οι ζημίες οικοπεδούχων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ένα διαμέρισμα έχουν χάσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοχοι οικοπέδων που εξετάζουν τη λύση της αντιπαροχής, εφόσον βέβαια βρουν πρόθυμο κατασκευαστή να αποκτήσει τέτοιου είδους ακίνητο. Σήμερα, το μέγιστο ποσοστό αντιπαροχής που καταγράφεται δεν ξεπερνά το 38%, έναντι ποσοστών ακόμα και 58% που είχαν καταγραφεί έως το τέλος του 2005, που ήταν και το τελευταίο «χρυσό» έτος για την αντιπαροχή. Με την επιβολή ΦΠΑ από τις αρχές του 2006 στις νέες οικοδομές και αργότερα με την επιβολή ΕΝΦΙΑ, επήλθαν σοβαρά πλήγματα στον θεσμό, με τον οποίο οικοδομήθηκαν μεγάλα τμήματα των πόλεων της χώρας.

Ως εκ τούτου, σήμερα οι αντιπαροχές τείνουν να εκλείψουν, καθώς οι οικοπεδούχοι είτε αδυνατούν να πετύχουν τα επιθυμητά ποσοστά είτε οι κατασκευαστές δεν εκδηλώνουν καν ενδιαφέρον για την αγορά οικοπέδων με αντιπαροχή, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μεγάλη δυσκολία διάθεσης των ακινήτων, αλλά και το πολύ μικρό περιθώριο κέρδους τους, εν μέσω συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών και συντήρησης του κόστους κατασκευής σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Τα παραπάνω προκύπτουν στο πλαίσιο σχετικής ετήσιας έρευνας για την αγορά οικοπέδων στην Αττική, που πραγματοποίησε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας, «οι μεγαλύτερες μειώσεις στα ποσοστά της αντιπαροχής καταγράφονται στις περιοχές με μεγάλη υπερπροσφορά διαμερισμάτων, ενώ μικρότερες είναι οι μειώσεις στα ακριβά προάστια και στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. Λυκαβηττός, Μετς), όπου υπάρχει έλλειψη προσφερόμενων οικοπέδων». Κατά τον ίδιο, η αρνητική πορεία των αξιών των οικοπέδων αλλά και των ποσοστών αντιπαροχής αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι καθηλωμένη σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, η υπερφορολόγηση μέσω του ΕΝΦΙΑ παραμένει παρά τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κορεσμού της αγοράς με νέα προσφορά διαμερισμάτων, λόγω των πλειστηριασμών κατοικιών.

Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Geoaxis, οι τιμές των οικοπέδων κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου καταγράφουν πτώση της τάξεως του 2,7% κατά μέσον όρο. Η εταιρεία κατέγραψε την πορεία των τιμών σε πέντε επιμέρους περιοχές του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα σε Χολαργό (κέντρο), Αμπελοκήπους (κέντρο), Περιστέρι (Ανθούπολη), Παλαιό Φάληρο (Αμφιθέα) και Μαρούσι (Ψαλίδι). Βάσει των ευρημάτων, τη μεγαλύτερη μείωση με 4,1% σημειώνουν φέτος τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,4 στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, με την πιθανή μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε περίπου 1.200 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή Ψαλίδι του Αμαρουσίου, όπου η μέση πτώση για οικόπεδα με συντελεστή 0,8 αγγίζει το 2,8%, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανέρχεται σε 650 ευρώ/τ.μ. Στο Περιστέρι, οι τιμές των οικοπέδων φέτος έχουν υποχωρήσει κατά 2,6% σε 715 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στους Αμπελοκήπους, η πτώση αγγίζει το 2,2%, με το μέσο κόστος να ανέρχεται σε 1.780 ευρώ/τ.μ. (συντελεστής 3,6). Στον Χολαργό, η πτώση περιορίζεται σε 1,9%, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 930 ευρώ/τ.μ., από 950 ευρώ/τ.μ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή