Η έρευνα για το σκάνδαλο της VW στρέφεται τώρα στον Χανς Πετς

Η έρευνα για το σκάνδαλο της VW στρέφεται τώρα στον Χανς Πετς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων του ομίλου Volkswagen, με τις έρευνες πλέον να αγγίζουν τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια. Οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν ύποπτο τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας, Χανς Ντίτερ Πετς, για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τα αξιόγραφα, όπως αναφέρουν οι New York Times. Ο προαναφερθείς, ο οποίος είχε διατελέσει και γενικός οικονομικός διευθυντής της Volkswagen (2003 – 2015), κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε όσο γρήγορα όφειλε τους μετόχους για τους κινδύνους που συνδέονται με το σκάνδαλο και τον αντίκτυπο στις επενδύσεις τους. Λόγω σκανδάλου, η τιμή της μετοχής καταβαραθρώθηκε, και οι Aρχές στις ΗΠΑ επέβαλαν στη Volkswagen πρόστιμο 15 δισ. δολαρίων. Η εμπλοκή του κ. Πετς θα επιτείνει την κριτική ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραμένει υπό τον έλεγχο των βετεράνων της, δηλαδή αυτών που ασκούσαν διοίκηση όταν κατασκεύαζε εκατομμύρια αυτοκίνητα με το «έξυπνο» λογισμικό εξαπάτησης των Αρχών στις ΗΠΑ κατά τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.

Το λογισμικό ήταν και η πέτρα του σκανδάλου που κατάφερε καίριο πλήγμα στην εταιρεία, ωστόσο η κάθαρση και η εξυγίανση σε επίπεδο διακυβέρνησης δεν έχουν συντελεστεί ακόμα. Συν τοις άλλοις, αυτή η ολιγωρία προσφέρει επιπλέον επιχειρήματα σε όσους επενδυτές και αμοιβαία κεφάλαια έχουν κινηθεί κατά της Volkswagen σε ΗΠΑ και Γερμανία. Στις αγωγές που έχουν καταθέσει ισχυρίζονται ότι η διοίκηση της εταιρείας γνώριζε τι συμβαίνει με τις εκπομπές ρύπων, αλλά δεν ενημέρωσε τους μετόχους της εγκαίρως, όπως ο νόμος προβλέπει. Μέχρι στιγμής μόνον ένα στέλεχος της VW έχει επισήμως κατηγορηθεί για την υπόθεση από τις Αρχές στις ΗΠΑ, και είναι ο μηχανικός Τζέιμς Λιανγκ – ο τελευταίος έχει παραδεχθεί την ενοχή του, ενώ και άλλοι ύποπτοι ανακρίνονται στη Γερμανία. Οι Αρχές εκεί επιδιώκουν να έλθουν σε συμφωνία με τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας που θα ομολογήσουν την ενοχή τους, αλλά η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά δυσχερής, λόγω του ότι διαφέρει η νομοθεσία της Γερμανίας από αυτήν των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο κ. Πετς;

Καθήκοντα προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen ανέλαβε ο Χανς Ντίτερ Πετς τον Οκτώβριο του 2015, λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στις ΗΠΑ, όταν η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε το «έξυπνο» λογισμικό για να εξαπατήσει τις Αρχές. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος έχει στενές σχέσεις με τις οικογένειες Πόρσε και Πίεχ, οι οποίες σχετίζονται με τον ιδρυτή της Volkswagen, Φέρντιναντ Πόρσε. Ο κ. Πετς, συν τοις άλλοις, είναι και διευθύνων σύμβουλος της Porsche Automobil Holding, της εταιρείας συμμετοχών για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που διατηρούν οι οικογένειες Πόρσε και Πίεχ στη Volkswagen. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που προσάπτουν στις ιδιοκτήτριες οικογένειες ότι δεν εποπτεύουν σωστά την αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός που ευνοεί τη διαμόρφωση μιας εταιρικής νοοτροπίας ανεκτικής σε παραβατικές πρακτικές. Παρά τις προσπάθειες της Volkswagen να ρίξει τα βάρη για την απάτη στα μεσαία στελέχη, τονίζοντας ότι η ανώτατη διοίκηση δεν γνώριζε, τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τις εισαγγελικές έρευνες οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή