Ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία

Ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα μετά την προσφυγική κρίση που κυριολεκτικά οδήγησε την Ελλάδα στα όριά της, οι Αμερικανοί στήριξαν έμπρακτα την Αθήνα τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και πέρα από αυτό. Η στήριξή τους στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η παρουσία πολεμικών του αμερικανικού ναυτικού στο αρχιπέλαγος, ακόμη και η παρασκηνιακή πίεση προς τις Βρυξέλλες να εξαιρέσουν από το πρόγραμμα περικοπών την άμυνα της Ελλάδας λόγω της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, είναι μόνο ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.

Η άφιξη του κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την Τρίτη έχει, ούτως ή άλλως, τον δικό της πολύ έντονο και ισχυρό συμβολισμό, ωστόσο πραγματοποιείται και σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Δύο αιτήματα

Ως προς το στρατιωτικό σκέλος υπάρχουν, κατ’ αρχάς, ορισμένες εκκρεμότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Εκκρεμούν δύο αιτήματα της Ουάσιγκτον για την πτήση αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV’s) πάνω από την Ελλάδα, αλλά και τη μεταστάθμευσή τους. Ως προς την πτήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών εκείνο που εκκρεμεί είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να μη δημιουργείται κώλυμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σε περίπτωση που «ξεκλειδώσει» το συγκεκριμένο πρόβλημα, η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά της ή τρίτων χωρών Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη προκειμένου να επιτηρεί και τα δικά της θαλάσσια σύνορα. Το δεύτερο σκέλος αφορά τη μεταστάθμευση αμερικανικών UAV’s και Drones σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.

Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει χώρο και πρόσβαση είτε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας είτε σε εκείνο του Καστελλίου. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση για τίποτε από τα δύο. Κάποια αλλαγή ή προσθήκη στη βάση της Σούδας δεν προβλέπεται, καθώς είναι ήδη στα όρια των δυνατοτήτων της, λόγω της αυξημένης αμερικανικής και νατοϊκής παρουσίας στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακινήθηκε ιδιαιτέρως και το ζήτημα της ισορροπίας δυνάμεων στον ουρανό του Αιγαίου, υπό το φως της πληροφορίας για προώθηση της παραγγελίας 24 F-35 από τη (συμπαραγωγό) Τουρκία. Για την Ελλάδα δεν υφίσταται απολύτως κανένα τέτοιο ζήτημα σε αυτή τη φάση. Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα είναι η απόφαση για εκσυγχρονισμό των υφισταμένων 155 (ή κάποιων εξ αυτών) F-16 στην τελευταία έκδοσή τους. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη γνωστοποιήσει τη σχετική ανάγκη, ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι συμφωνίες είναι διακρατικές, προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση (εν προκειμένω το υπουργείο Εθνικής Αμυνας) να αποστείλει το σχετικό αίτημα (Letter Of Request) στην αμερικανική.

Ακόμη και αν η Ελλάδα αποφάσιζε κάποια στιγμή να αγοράσει F-35 (προς το παρόν μοιάζει σχεδόν αδύνατο καθώς δύο μοίρες, δηλαδή 30 αεροσκάφη, θα κόστιζαν 4-4,5 δισ.), τα F-16 θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να μπορούν να συνεργαστούν στον αέρα με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας έφθασαν στην Αθήνα προχθές, Παρασκευή, τα πρώτα τρία (από τα συνολικά 15) αμερικανικά Σινούκ που παραχωρούνται στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή