Επιχείρηση διείσδυσης στους αναποφάσιστους

Επιχείρηση διείσδυσης στους αναποφάσιστους

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να απευθυνθώ ξεχωριστά στους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές… Σας ζητώ να μη μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Ούτε ο συναισθηματικός τόνος που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία της περασμένης Τρίτης ούτε ο τόπος που επέλεξε να κάνει το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τυχαίοι.

Η Κρήτη, άλλοτε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια μικρογραφία της στρατηγικής στόχευσης του προέδρου της Ν.Δ. να προσεγγίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η ανάλυση που γίνεται στην Πειραιώς είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξαμενή αυτή περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες, κυρίως, όμως, τις σχετικά νεότερες. Από τις μετρήσεις και τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. προκύπτει ότι πρόκειται για πολίτες που αναζητούν πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις και δεν έχουν ιδεολογική ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά, αλλά στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν είναι ελκυστικό γι’ αυτούς, καθώς, όπως προκύπτει από τις έρευνες, δεν έχουν την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει στον συγκεκριμένο χώρο. Από την άλλη, δεν φαίνεται να έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Η συγκεκριμένη ανθρωπογεωγραφία επιβάλλει ως στρατηγική επιλογή για τη Ν.Δ. να απευθύνεται στις συγκεκριμένες ομάδες σε πολλαπλάσιο βαθμό. Οι αποστροφές του λόγου του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη ότι «δεν έχει καμιά σημασία τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια» και «βλέπω πολλούς νέους φίλους, ανθρώπους που δεν θα φαντάζονταν ποτέ ότι θα έρχονταν σε μια συγκέντρωση της Ν.Δ., σας καλωσορίζω», εντάσσονται στην προσπάθεια της Ν.Δ. να κάμψει τις όποιες συναισθηματικές ή άλλες δυσκολίες έχουν οι εν λόγω ψηφοφόροι να την προσεγγίσουν. Η Πειραιώς άλλωστε, θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα τη στρατηγική της στην ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες, όπως, για παράδειγμα, τους δημοσίους υπαλλήλους. Παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός της λογικής του ώριμου φρούτου, από τις περισσότερες μετρήσεις προκύπτει ότι για τους πολίτες το ζητούμενο είναι να αποχωρήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το παραδέχεται και ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ.

«Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της αποχώρησης αυτής της κυβέρνησης», λέει στην «Κ» ο Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «η Ν.Δ. έχει μια πολιτική πρόταση που απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλους τους Ελληνες και όχι μόνο σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται ιδιαίτερα στους πολίτες που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι βαθιά απογοητευμένοι. Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι αυτή τη φορά οι ελπίδες τους μπορούν να είναι πραγματικές γιατί στηρίζονται στην αλήθεια».

Στην Πειραιώς παρατηρούν ότι η μετακίνηση τέτοιων ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. ήδη διαφαίνεται. Η τάση απεικονίζεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Στην τελευταία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, για πρώτη φορά στην έρευνα εμφανίζεται μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. με τη μορφή τάσης. Για την ώρα, πρόκειται για το 9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3 μονάδες. Η μετακίνηση αυτή, σύμφωνα με τον Νίκο Μαραντζίδη, σχετίζεται με την αποτυχία της κυβέρνησης και με τη χαμηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού, κυρίως σε διαχειριστικά ζητήματα, ενώ οι ίδιοι πολίτες θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τα πάει καλύτερα.

Συναντήσεις, συναινέσεις και «γέφυρες»

Η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στο διακομματικό γεύμα που οργανώθηκε την Τρίτη στο Ρέθυμνο, με αφορμή τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, δεν ήταν η μόνη «λεπτομέρεια» με ενδιαφέρον. Πιο ενδιαφέρον αποδείχτηκε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. καθόταν σε όλη τη διάρκεια του γεύματος δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία και είχε μακρά συνομιλία.Η συνέχειά της ξεδιπλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που κατέληξε τελικά σε συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η συναίνεση δεν επιτεύχθηκε τυχαία, ούτε χωρίς να ριχτούν «γέφυρες» προς πάσα κατεύθυνση. Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας είχε δύο ραντεβού με τον Νίκο Βούτση. Δεν ήταν τα πρώτα, ούτε τα μοναδικά. Συνεννοήσεις του Νίκου Δένδια κατ’ εντολήν του προέδρου της Ν.Δ. έγιναν και με το ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Λοβέρδος) και με το Ποτάμι (Σπύρος Λυκούδης), ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τη Διάσκεψη των Προέδρων και έδινε οδηγίες μέσω sms.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή