Κλειστά κέντρα φιλοξενίας για μετανάστες

Κλειστά κέντρα φιλοξενίας για μετανάστες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μεταναστευτική πολιτική χωρίς κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Η κράτηση επιβάλλεται για τα άτομα που έχουν παραβατικές συμπεριφορές, ενώ ο ίδιος ο νόμος για το άσυλο προβλέπει τον περιορισμό για κάποιες κατηγορίες αιτούντων έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους», τονίζει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις απαντούν στην άρνηση τόσο των τοπικών παραγόντων όσο και των πολιτών να φτιαχτούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης στα νησιά, την οποία εύλογα «ακούν» και οι τοπικές αρχές ζητεί: να φύγουν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί. Ομως, τονίζει ο κ. Μουζάλας, οι τοπικές αρχές αποκρύπτουν από τον κόσμο την πραγματικότητα, ότι δηλαδή την επόμενη μέρα που θα φύγουν όσοι παραμένουν στα νησιά θα καταπέσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας και θα έρθουν χιλιάδες καινούργιοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας προβλέπεται να μεταφερθούν όσοι έχουν ποινικά αδικήματα ή παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, ώστε να μειωθεί η ένταση στα hotspots.

Σε κλειστά κέντρα επίσης επιβάλλεται να φιλοξενούνται και οι μετανάστες οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου για να κερδίσουν χρόνο, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να απορριφθεί. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, μετά την πρώτη απόρριψη προχωρούν σε προσφυγή στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου. Ολη αυτή η διαδικασία απαιτεί, βέβαια, πολύ χρόνο και απασχολεί τις υπηρεσίες, οπότε η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου συνολικά καθυστερεί. «Αν η απάντηση στο αίτημα ασύλου είναι θετική, ο πρόσφυγας έρχεται να την παραλάβει. Αν είναι αρνητική, συνήθως δεν εμφανίζεται κανείς», αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενος στην υπηρεσία ασύλου της Μυτιλήνης. Ηδη, όπως έχει γράψει η «Κ», έως και 2.500 μετανάστες έχουν «χαθεί» από τα νησιά όπου βρίσκονται τα hotspots (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω) και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται. Πρόκειται κυρίως για άτομα πακιστανικής καταγωγής που από την αρχή γνωρίζουν ότι το αίτημά τους δεν θα γίνει δεκτό.

Για αυτά τα άτομα είναι απαραίτητο να βρίσκονται υπό επιτήρηση όσο καιρό εξετάζεται το αίτημά τους, αλλιώς αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στη χώρα και παράλληλα ο κίνδυνος αύξησης της παραβατικότητας, εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η προσπάθεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να πείσει τις τοπικές αρχές να δεχθούν τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά προς το παρόν συναντά σοβαρές αντιστάσεις. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κυρίως για αυτόν τον σκοπό, οι δήμαρχοι των νησιών ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας στα νησιά τους.

Στη Χίο, η Ιερά Μονή (σ.σ.: η οποία έχει παραχωρήσει τον χώρο) προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα για τη λειτουργία του προαναχωρησιακού κέντρου στο Μερσινίδι. Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει πρόθεση να κινηθεί δικαστικά εφόσον δεν υπάρξει λύση.

Παράλληλα στη Σάμο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκλείει τη δημιουργία άλλου χώρου εκτός του hotspot και ζητεί να χωροθετηθεί το κλειστό κέντρο εντός της υφιστάμενης δομής. «Προειδοποίησα πολλές φορές ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πιθανότατα περισσότερα επεισόδια και συμπλοκές εντός του hotspot», τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, «αλλά επιμένουν σε αυτήν τη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή