Θέμα χρόνου η εκδίωξη του ISIS από τη Μοσούλη

Θέμα χρόνου η εκδίωξη του ISIS από τη Μοσούλη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού εδραίωσαν την κυριαρχία τους σε ορισμένες γειτονιές της Μοσούλης την Πέμπτη, έχοντας πρώτα εκδιώξει κάθε εναπομείναν στοιχείο του Ισλαμικού Κράτους από αυτές. Συγκεκριμένα, ο στρατός είναι πλέον τοποθετημένος σε ένα κομμάτι της ανατολικής πλευράς της πόλης, με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να ελέγχουν τη γειτονιά Ζάχρα και το μισό μέρος της γειτονιάς Αντεν, και την ένατη μεραρχία του τακτικού στρατού να έχει επιβάλει την κυριαρχία της στη συνοικία Ιντισάρ, ανέφεραν αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού.

Ο ιρακινός στρατός έχει επικεντρωθεί σε τέτοιο βαθμό στην ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και κύριου ιρακινού προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, ώστε στην περιοχή συρρέουν και δυνάμεις από άλλα ανοιχτά μέτωπα. Στο πλευρό των στρατιωτών και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που προελαύνουν από τα νότια, βρίσκονται δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά που κρατούν μια γραμμή άμυνας στα βόρεια της πόλης και σιιτικές πολιτοφυλακές που κρατούν τα δυτικά περάσματα.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η προέλαση έχει επιβραδυνθεί, καθώς οι επόμενοι στόχοι της συμμαχίας είναι πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες, στις οποίες αποφεύγονται οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές λόγω του ρίσκου που ενέχουν για τον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος έχει διαταχθεί να παραμείνει στα σπίτια του.

Στο μεταξύ, 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά συνέχισαν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη στην κωμόπολη Μπασίκα, στην οποία ωστόσο φαίνεται να έχουν παραμείνει μόνο δεκάδες εξτρεμιστές του ISIS. Σε μια εκκλησία ενός προσφάτως απελευθερωμένου χωριού στα περίχωρα της κωμόπολης, οι καμπάνες ήχησαν για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια τρόμου υπό το καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους. «Είμαστε τόσο χαρούμενοι με την απελευθέρωση», δήλωσε ο ιερέας του χωριού Μπαχζάνι, Ελκχούρι Αλφαράν Ελκχούρι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές «θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο και το μήνυμα αυτό είναι η καταστροφή και ο θάνατος».

Ωστόσο, παρότι βάλλονται από τρεις διαφορετικές πλευρές και η εκδίωξή τους από τη Μοσούλη φαίνεται να αποτελεί θέμα χρόνου, οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ριζοσπαστικοποιούν εκ νέου τη δράση τους στο εσωτερικό της πόλης, εντατικοποιώντας την αστυνόμευση και προβαίνοντας σε πράξεις εκφοβισμού και παραδειγματισμού του εναπομείναντος πληθυσμού της πόλης.

Συγκεκριμένα, ενδεικτική ήταν η επιστροφή της αστυνομίας ηθών της οργάνωσης, «Χίσμπα», στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου το ISIS έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, επαναφέροντας τους ελέγχους αναφορικά με την υπακοή των πολιτών στον νόμο της σαρία, ελέγχοντας την εμφάνιση και τις δραστηριότητες κάθε άνδρα και γυναίκας. «Φαίνεται ότι θέλουν να υπενθυμίσουν την παρουσία τους μετά τις δέκα τελευταίες ημέρες που ήταν εξαφανισμένοι, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης», δήλωσε κάτοικος της Μοσούλης, αναφερόμενος στη μείωση της ισχύος των τζιχαντιστών στο ανατολικό μέρος της πόλης.

Τέλος, οι εξτρεμιστές επανήλθαν στις καθιερωμένες ωμότητες που χαρακτηρίζουν τη δράση της οργάνωσης τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σταυρώνοντας πέντε άνδρες με την κατηγορία της προδοσίας και της παραχώρησης πληροφοριών στον εχθρό και εκθέτοντας τα πτώματά τους σε κοινή θέα, σε μια διασταύρωση σε κάποια ανατολική συνοικία της πόλης.

Η πράξη αυτή είχε σκοπό της να εκφοβίσει τον πληθυσμό, υπενθυμίζοντάς του ότι, παρά τη μείωση της ισχύος του, το Ισλαμικό Κράτος έχει ακόμη το πάνω χέρι στην πόλη και να δείξει σε άλλους πιθανούς πληροφοριοδότες της συμμαχίας που πολιορκεί την πόλη ποια θα είναι η τύχη τους εάν συνεργαστούν με τον «εχθρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή