Μαραθώνιος ο αυθεντικός

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η ιστορία, ο θρύλος και ο αθλητισμός φτιάχνουν γέφυρα, ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και στέλνουν στο μέλλον το μήνυμα «Νενικήκαμεν», τότε μιλάμε για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Για 34η χρονιά, χιλιάδες δρομείς θα βρεθούν στην εκκίνηση ενός αγώνα με διαχρονικά μηνύματα. Σχεδόν κάθε μέρα, κάπου στη Γη, διεξάγεται ένας μαραθώνιος. Τα 42.195 «αυθεντικά» μέτρα, όμως, μπορούν να τα διανύσουν μόνο από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο. Και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν σήμερα 17.500 πρωταθλητές, αθλητές και αθλούμενοι.

Αυτή τη χρονιά η γιορτή είναι διπλή: συμπληρώνονται 120 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την πρώτη διοργάνωση μαραθωνίου δρόμου. Ετσι, ελάχιστη ώρα πριν από την άφιξη του πρώτου μαραθωνοδρόμου, θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο παρέλαση των αθλητών και των αθλητριών που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι απόγονοι των πρώτων Ελλήνων ολυμπιονικών του Μαραθωνίου: του νικητή του αγώνα του 1896, Σπύρου Λούη, και του πρώτου δρομέα που τερμάτισε πρώτος σε Μαραθώνιο (είχε διεξαχθεί πριν από τους Ολυμπιακούς και αποτελούσε κάτι σαν αγώνα πρόκρισης), του Χαρίλαου Βασιλάκου (ασημένιο μετάλλιο το 1896). Κατά σύμπτωση, και δύο εγγονοί φέρουν τα ονόματα των παππούδων τους. Τον Ολυμπιακό Υμνο θα τραγουδήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κατηγορία των ανδρών. Στην εκκίνηση θα βρεθούν μαραθωνοδρόμοι ικανοί να απειλήσουν το ρεκόρ της διαδρομής, το οποίο είναι 2.10.37 και το έχει πετύχει ο Κενυάτης Φίλιξ Κάντι, το 2014.

Ο Κενυάτης Λούκα Ρότιχ Λόμπουβαν, με χρόνο 2.12.47, έκοψε πρώτος το νήμα του 34ου Μαραθωνίου Αθηνών. Ο Λόμπουβαν θεωρείτο φαβορί, και πριν την εκκίνηση του αγώνα είχε δηλώσει πως επιθυμεί να γράψει ιστορία. «Ο Λούκα έχει έρθει για να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής, καθώς το προσωπικό του ρεκόρ είναι 2.08.12», δήλωσε ο μάνατζερ του αθλητή, Μπεντ Ράσιντ. Καλό χρόνο (2.08.34) έχει και ο Κεμπόι Τσένγκο (Κένυα) αλλά τον πέτυχε πριν από δύο χρόνια. Τις δυνάμεις του δοκίμασε και πάλι στην αυθεντική διαδρομή και ο Κιπτσόγκε Γέγκο. Ο Κενυάτης είχε κόψει πρώτος το νήμα το 2014. Σε ρόλο… λαγού βρέθηκε, σύμφωνα με τον μάνατζερ των αθλητών, ο Κιπρόνο Μπόαζ. Στις γυναίκες έτρεξε η Πενίνα Ντούγκου. Πρόκειται για μια δρομέα του ημιμαραθωνίου που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στα 42.195 μ.

Μαραθώνιος ο αυθεντικός-1

Ο Κενυάτης Λούκα Ρότιχ Λόμπουβαν, με χρόνο 2.12.47, έκοψε πρώτος το νήμα του 34ου Μαραθωνίου Αθηνών.

Η διοργάνωση αποτελεί, ταυτόχρονα, και πανελλήνιο πρωτάθλημα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους Ελληνες μαραθωνοδρόμους θα πάρουν μέρος στον αγώνα για να στηρίξουν τη διοργάνωση, παρόλο που για κάποιους αυτή η εποχή αποτελεί περίοδο αποθεραπείας. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και ο Χριστόφορος Μερούσης. Ο αθλητής, τα τελευταία χρόνια, έχει κατακτήσει τρεις φορές την πρώτη θέση σε αντίστοιχα πανελλήνια πρωταθλήματα. «Κανονικά θα έπρεπε να ξεκουράζομαι. Αν ήταν άλλος αγώνας δεν θα έτρεχα. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αλλάξω παραστάσεις. Ο αγώνας αυτός, όμως, είναι διαφορετικός», τόνισε ο πρωταθλητής, ο οποίος θα αγωνιστεί για 11η φορά. Στην εκκίνηση θα βρεθεί και η περυσινή νικήτρια, η Ράνια Ρεμπούλη. «Πρόκειται για μια γιορτή, για αθλητές και για πολίτες. Θα διεκδικήσω τη νίκη σε συνδυασμό με καλή εμφάνιση. Μαζί με τον προπονητή μου, τον Παναγιώτη Χαραμή, αποφασίσαμε να τρέξω και για συναισθηματικούς λόγους. Θέλω να στηρίξω τη διοργάνωση», υπογράμμισε.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος συνεισφέρει και στην οικονομία της χώρας. Για τον αγώνα θα βρεθούν στην Ελλάδα περίπου 7.500 αθλούμενοι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, για τις ημέρες που θα μείνουν εδώ, αναμένεται να αφήσουν στην τοπική οικονομία περισσότερα από 8.000.000 ευρώ.

Η διοργάνωση μπορεί να έλκει την… καταγωγή της από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) αλλά η ιδέα για την πραγματοποίησή της ανήκε στον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος έπεισε τον φίλο του Πιερ ντε Κουμπερτέν να διεξαχθεί ένας αγώνας σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων. Μάλιστα, προσφέρθηκε να αθλοθετήσει και το ασημένιο κύπελλο που θα έπαιρνε ο νικητής. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων για τον ημεροδρόμο που έτρεξε την απόσταση για να πει στους Αθηναίους το επικό «Νενικήκαμεν». Ο Γάλλος δεν γνώριζε την απόσταση και όταν έμαθε τα χιλιόμετρα πρότεινε να μη διεξαχθεί ο αγώνας, αλλά η Επιτροπή είχε τυπώσει ήδη το πρόγραμμα. Ετσι, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια μαραθωνοδρόμοι ψάχνουν το δικό τους «Νενικήκαμεν», που πηγάζει από την ελληνική Ιστορία.

Οι νικητές

Ο Κενυάτης αθλητής Λούκα Ρότις Λουμπουάν ήταν ο νικητής του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα που αποτελεί τον 15ο καλύτερο χρόνο της ιστορίας. Το προσωπικό του ρεκόρ είναι 2.08.12.

Πρώτος Έλληνας που τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης (8ος στη συνολική κατάταξη) με χρόνο 2 ώρες, 24 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή