Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνέντευξη Ομπάμα στην «Κ»

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνέντευξη Ομπάμα στην «Κ»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορά στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για το ελληνικό χρέος αλλά και για τον κομβικό ρόλο του ΝΑΤΟ στη διατήρηση ασφάλειας και σταθερότητας κάνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνεται της συνοχής της Ε.Ε. και της σημασίας του ΝΑΤΟ εν μέσω αμφιβολιών για τις προθέσεις του Τραμπ» είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα του Bloomberg λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. 

Το αμερικανικό δίκτυο αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του πλανητάρχη στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ότι «Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας» στον απόηχο μάλιστα προεκλογικών αναφορών του Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «μια απαρχαιωμένη συμμαχία για την οποία οι ΗΠΑ δαπανούν υπερβολικά ποσά».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Τραμπ είχαν προκαλέσει την αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών, όπως σχολιάζει το Bloomberg, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ανέφερε ότι θα «πρέπει να διδάξουμε στον Ντόναλντ Τραμπ τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία της Ε.Ε.».

Τη σημασία στενών δεσμών με τις ΗΠΑ επεσήμανε και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg πως «μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ υπήρξαν ο εγγυητής της ελευθερίας στην Ευρώπη. Εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο ρόλος σε μια πιθανή αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί συνολικά τις σχέσεις της με την Ε.Ε.».

Μάλιστα, σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα μια κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. για να συζητηθούν οι δεσμοί με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ στην εξουσία.

«Δεν είναι καιρός να αμφισβητήσει κανείς την αξία της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», ανέφερε από την πλευρά του στην εφημερίδα Observer ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Guardian: Εκκληση Ομπάμα για ουσιαστική απομείωση χρέους

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα "εκμεταλλευτεί" την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα για να εντείνει τις πιέσεις για μια ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian και αναδημοσιεύει δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα από την αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως η ελάφρυνση του χρέους θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να αποκτήσει ο λαός τη χαμένη του ελπίδα.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις της λιτότητας στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και ενώ η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, μια ονομαστική απομείωση του χρέους θα συνέβαλε στην αναθέρμανση της οικονομίας, που έχει χάσει περισσότερο από το 25% της παραγωγής της τα τελευταία επτά χρόνια.

Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι αν και η επίσκεψη Ομπάμα αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν απερχόμενο πρόεδρο του οποίου το κόμμα μάλιστα έχασε στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, «η ελληνική κυβέρνηση επενδύει στην υποστήριξή του, προκειμένου να πειστεί η Γερμανία να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους».

«Ενα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Ομπάμα θα διευκόλυνε τις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες με τους πιστωτές. Αλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι έχει παίξει κομβικό ρόλο στο να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει η Guardian κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου στην «Κ» ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της ίδιας της Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ».

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή