Σάμος: SOS εκπέμπει η Υπατη Αρμοστεία για τις ανθρωπιστικές ανάγκες προσφύγων

Σάμος: SOS εκπέμπει η Υπατη Αρμοστεία για τις ανθρωπιστικές ανάγκες προσφύγων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσα έκκληση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο απευθύνει η Υπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στη Σάμο εδώ και καιρό φιλοξενούνται πολύ μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από αυτούς που αντέχουν οι υφιστάμενες δομές. «Με μέγιστη επίσημη χωρητικότητα 850 ατόμων, το Κέντρο φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές κάμπινγκ στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως οι τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την προστασία και την ασφάλειά τους» επισημαίνει η Υπατη αρμοστεία.

Ομως μετά τις μεγάλες βροχοπτώσεις στις 9 Νοεμβρίου πολλές από αυτές τις σκηνές πλημμύρισαν και καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα περίπου 1000 άτομα να μην έχουν που να μείνουν. Παράλληλα έχασαν και τα ελάχιστα αλλά πολύτιμα για αυτούς υπάρχοντά τους. 

Η Υπατη Αρμοστεία δηλώνει διαθέσιμη να βοηθήσει ώστε να βρεθεί άμεσα λύση, έστω προσωρινή, για αυτό τον πληθυσμό ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλά ατομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως παιδιά. Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν επαρκή στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν άστεγοι ή σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες και παιδιά», δήλωσε ο ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας, είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές, και ελπίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για να δοθούν άμεσα αναγκαίες λύσεις. Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση να διατεθούν άμεσα ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους που έχει εντοπίσει. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή