«Πνίγηκε» στο νέφος η Τεχεράνη – Κλειστά τα σχολεία

«Πνίγηκε» στο νέφος η Τεχεράνη – Κλειστά τα σχολεία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Τεχεράνης διέταξαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα λόγω των επικίνδυνα αυξημένων ποσοστών ατμοσφαρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ένα πέπλο από καφέ νέφος έπνιξε την Κυριακή το βράδυ την πόλη, αποκόπτοντας τελείως τη θέα του ορίζοντα, και κάνοντας τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους ή να κυκλοφορούν με μάσκες στον δρόμο.

Τα επίπεδα των εξαιρετικά επικίνδυνων σωματιδίων PM2.5 έφτασαν στο 156, τρεις φορές πάνω από το όριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. 

Έκτακτα μέτρα δακτυλίου εφαρμόστηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ ασθενοφόρα βρίσκονται σε ετοιμότητα στις πιο επικίνδυνες περιοχές. Τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα με εντολή της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος της Τεχεράνης προέτρεψε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς και να περιορίσουν τη χρήση αυτοκινήτων, ενώ εξεδόθει έκτακτη οδηγία προς ηλικιωμένους, αρρώστους και εγκύους να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω ηυξημένης επικινδυνότητας.

Τα επίπεδα της ρύπνασης ανεβαίνουν εδώ και έξι ημέρες, και αναμένεται να παραμείνουν υψηλά μέχρι την επόμενη Τετάρτη, όταν θα ξαναρχίσουν να πνέουν άνεμοι που λογικά θα απομακρύνουν το νέφος από την πρωτεύουσα.

Το Ιράν αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης, λόγω της αυξημένης χρήσης αυτοκινήτων αλλά και της λειτουργίας εργοστασίων. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η ατμοσφαιρική ρύπναση έχει συμβάλλει στον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 4.500 ανθρώπων στην Τεχεράνη από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή