Ε.Ε.: Αποκλίσεις μεταξύ κρατών για τη στάση απέναντι σε Τραμπ

Ε.Ε.: Αποκλίσεις μεταξύ κρατών για τη στάση απέναντι σε Τραμπ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία έγινε την Κυριακή η έκτακτη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε., που είχε αντικείμενο την χάραξη μίας κοινής στάσης των Ευρωπαίων μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αποχή των βασικών αυτών κρατών – μελών μάλλον έστειλε το αντίθετο μήνυμα, αυτό της απόστασης μεταξύ τους ως προς το πως βλέπουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει αμφισβητήσει την πάγια θέση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, το ελεύθερο εμπόριο και έχει επίσης υπονοήσει ότι μπορεί να προβεί σε αναθέρμανση των σχέσεων με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συγκεντρώνονταν στις Βρυξέλλες για να οργανώσουν την κοινή τους αντίδραση στο «φαινόμενο Τραμπ», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον ήθελε να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, συναντώντας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Νάιτζελ Φαρατζ, επικεφαλής της καμπάνιας για έξοδο της  Βρετανίας από την Ε.Ε. 

«Οι ΗΠΑ είναι ένας απαραίτητος εταίρος για την Ευρώπη», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε., που κάλεσε και την συνάντηση, προσθέτοντας ότι «δεν είναι στο δικό μας χέρι αλλά στων ΗΠΑ να καθορίσουν τις δικές τους θέσεις. Εμείς έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας ποια είναι  τα συμφέροντα και οι αρχές της Ε.Ε.». 

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, δεν συμμετείχε στην συνάντηση καθώς θεώρησε σύμφωνα με αξιωματούχους ότι δημιουργούσε ένα κλίμα πανικού, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του χρησιμοποίησε την δικαιολογία ότι θα μείνει στο Παρίσι για να συναντήσει τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός δήλωσε ότι η αντίδραση ορισμένων συναδέλφων του ήταν «υστερική». 

Απαντώντας σε δηλώσεις τις σημερινές είπε η κ. Μογκερίνι πως «για μερικούς στην Ε.Ε. δεν είναι έκπληξη όταν κάποιοι απουσιάζουν, αλλά όταν παρουσιάζονται στο τραπέζι των «28». Η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε την χθεσινή συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και τόνισε πως οι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να συνεργαστούν με την μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμα και από αυτές τις πρώτες εβδομάδες της μετάβασης. 

Οσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι «η Ε.Ε. έχει μία πολύ συγκεκριμένη στάση όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας και την κατάσταση στην Ουκρανία και αυτό δεν θα αλλάξει». Σήμερα στην τακτική σύνοδο των υπουργών εξωτερικών συμμετέχει και ο Άγγλος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή