Φάρατζ: Ο Τραμπ δεν είναι το τέρας που κάποιοι θεωρούν

Φάρατζ: Ο Τραμπ δεν είναι το τέρας που κάποιοι θεωρούν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα είναι το τέρας που κάποιοι θεωρούν. Μάλιστα, πιστεύω στην ικανότητά του να γίνει ένας σπουδαίος πρόεδρος», εκτίμησε σήμερα ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο βρετανός ηγέτης του ξενοφοβικού UKIP και ευρωβουλευτής, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

O Φάρατζ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit (της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ), είναι ο πρώτος βρετανός πολιτικός που συναντάται με τον Τραμπ μετά την εκλογική του νίκη.

Σε άρθρο-σχόλιό του στη βρετανική συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph, ο Φάρατζ κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να ξεκινήσει να «χτίζει νέες γέφυρες επικοινωνίας» μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ.

«Όσο σκληρή, ακόμη κι αδίστακτη αν υπήρξε η προεκλογική εκστρατεία, (ο Τραμπ) είχε καλά λόγια να πει για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισαν ο (Μπαράκ) Ομπάμα και η Χίλαρι (Κλίντον)», έγραψε ο Φάρατζ.

«Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα είναι το τέρας που κάποιοι φοβούνται», έγραψε ο Φάρατζ.

«Αυτό που είδα ήταν ένας καλόκαρδος, προσεκτικός Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο ίδιος, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ είχε μάλιστα μιλήσει σε συγκέντρωση του ρεπουμπλικανού νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ στον Μισσισιπή.

«Τον αντιμετώπισα σαν έναν παλιό φίλο. Μιλήσαμε για το Brexit, για την νίκη του και για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο κόσμος».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε, μάλιστα, ότι η εκλογή του Τραμπ συνιστά «μία φανταστική ευκαιρία για επανασχεδιασμό» της σχέσης μεταξύ Βρετανίας-ΗΠΑ, σε μία περίοδο κατά την οποία οι Βρετανοί προετοιμάζονται για την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ.

«Δεν θα είναι μόνο θετικό για την οικονομία μας, αλλά θα ενισχύσει εξίσου σημαντικά την διαπραγματευτική μας θέση στις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον.

«Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να κάνω τις συστάσεις και να ξεκινήσω την απαραίτητη διαδικασία της αποκατάστασης των σχέσεων…Ελπίζω, για το εθνικό μας συμφέρον, να επικρατήσει η σύνεση σχετικά με αυτό».

Ο Φάρατζ, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αλλά διαθέτει μόνο έναν βουλευτή στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του το Σάββατο με τον Τραμπ συζήτησαν «για την προοπτική το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται πρώτο στη σειρά».

Τον περασμένο χρόνο, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει ότι η Βρετανία θα βρεθεί «τελευταία στη σειρά» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον αν ψήφιζε υπερ της εξόδου της από την ΕΕ.

Οι σχέσεις του Φάρατζ με τον Τραμπ έχουν διχάσει την κυβέρνηση του Λονδίνου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή