Οι επισκέψεις Αμερικανών προέδρων από τα πρωτοσέλιδα της «Καθημερινής»

Οι επισκέψεις Αμερικανών προέδρων από τα πρωτοσέλιδα της «Καθημερινής»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

 

 

 

 

 

 

Ηταν Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου του 1959 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ γίνεται δεκτός με επευφημίες από τα πλήθη που τον υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο «Αϊκ» γίνεται ο πρώτος πλανητάρχης που πάτησε επί ελληνικού εδάφους. Ακολούθησαν το 1991 η επίσκεψη Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και το 1999 αυτή του Μπιλ Κλίντον, που στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια, καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και συλλήψεις. Με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα το kathimerini.gr κάνει μια ανασκόπηση και παρουσιάζει στους αναγνώστες τα πρωτοσέλιδα της «Καθημερινής», που συνόδευσαν τις ιστορικές επισκέψεις των Αμερικανών προέδρων.

«Ο αθηναϊκός λαός υπεδέχθη χθες εν ενθουσιώδη συναγερμό τον πρόεδρον Αϊζενχάουερ» είναι ο τίτλος στο φύλλο της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 1959. Τον τίτλο συνοδεύει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Βασιλιά Παύλο, ο οποίος τον καλωσόρισε μαζί με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

image-1

«Παρά την κακοκαιρίαν εκατοντάδες χιλιάδων προσώπων των δύο φύλων και όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων παρηκολούθησαν από της εξόδου του αεροδρομίου την άνοδον εις Αθήνας του ηγέτου της φίλης μεγάλης χώρας και τον εχειροκρότησαν με ενθουσιασμόν» γράφει η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται εκτενώς στην προετοιμασία, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έλαβαν χώρα αλλά και τα θερμά λόγια που αντήλλαξαν Βασιλιάς Παύλος και Αϊζενχάουερ.

Ο Μιχάλης Κατσίγερας θυμάται ως μαθητής και περιγράφει την υποδοχή Αϊζενχάουερ.

image-1

Το 1991, 32 χρόνια μετά, ήταν η σειρά του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αυτή τη φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του Μπάρμπαρα στο ανατολικό αεροδρόμιο, μαζί με μέλη της τότε κυβέρνησης και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων.

«Με το που πάτησε το πόδι στο τσιμέντο του αεροδρομίου, ο Πρόεδρος Μπους, έπεσε η πρώτη κανονιά. Και στη συνέχεια οι επίσημες χειραψίες. Η στρατιωτική μπάντα παιάνιζε θριαμβευτικά, η γαλανόλευκη και η αστερόεσσα κυμάτιζαν δίπλα δίπλα» έγραφε στο φύλλο της 19ης Ιουλίου η «Καθημερινή».

Εν μέσω χειροκροτημάτων η τεθωρακισμένη λιμουζίνα που ήρθε ειδικά από τις ΗΠΑ διέσχισε στη συνέχεια σαν βολίδα την έρημη λόγω αστυνομικών μέτρων, λεωφόρο Ποσειδώνος, για να μεταφέρει τον Τζορτζ Μπους στο Προεδρικό Μέγαρο και από εκεί στη Βουλή, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκφώνησε λόγο.

Από το πρωτοσέλιδο δεν θα μπορούσε να λείπει και η φωτογραφία Καραμανλή – Μπους αλλά και η αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών με δύο «καυτά» θέματα, το Κυπριακό και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

image-1

Ο Μπιλ Κλίντον και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τσουγκρίζουν τα ποτήρια με τη σαμπάνια, την ώρα που κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας παραδίδονται στις φλόγες και τα δακρυγόνα, έπειτα από τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, που οδήγησαν στα βίαια και καταστροφικά επεισόδια. Με αυτά τα φωτογραφικά καρέ στο πρωτοσέλιδο «υποδέχτηκε» η «Καθημερινή» τον τρίτο κατά σειρά Πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκεπτόταν την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου του 1999.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την επίσκεψη Κλίντον ως «εθνικά επωφελή» κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «τολμηρή παρουσίαση των εθνικών θέσεων αλλά και των προσδοκιών για την αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

image-1

Προτού αναχωρήσει από την Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον επισκέφτηκε μαζί με την κόρη του Τσέλσι τον Παρθενώνα, εκδηλώνοντας την προθυμία του να διαπραγματευτεί με τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, την επιστροφή των Μαρμάρων.

Η ατάκα του Κλίντον «Είμαστε όλοι Ελληνες», που είναι και ο κεντρικός τίτλος του φύλλου της 21ης Νοεμβρίου 1999, συμπυκνώνει τον ενθουσιασμό του αλλά και τη φιλική προσέγγιση απέναντι στη χώρα μας, «την οποία εκθείασε για την ιστορία της και για τον ρόλο που διαδραμάτιζε στην περιοχή».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή