Ανοιγμα στην ομογένεια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το καλοκαίρι που θα γυρίσω στην πατρίδα να δω τους συγγενείς, θα φτιάξω και τα μάτια μου». Το συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, όμως η «Ντίνα, η Λημνιά», όπως μου συστήθηκε, είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ακόμα ένας ισχυρός λόγος να βγάλει εισιτήριο για την Ελλάδα: η ιατρική περίθαλψη.

Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους στόχους της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στο Σταθάκειο Μέγαρο στην Αστόρια, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης: να θέσει τις βάσεις για διεθνείς επαφές –ξεκινώντας από τη δυναμική ελληνική Ομογένεια– με σκοπό την προώθηση και την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα.

Για δύο ημέρες, μέσα από ομιλίες και βιντεοπαρουσιάσεις, καταξιωμένοι γιατροί που ταξίδεψαν από την Αθήνα στην Αστόρια –ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο πλαστικός χειρουργός Ζήσης Μπουκουβάλας, ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Δατσέρης, ο καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και ο Επικ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Νικόλαος Κουβελάς– μίλησαν ο καθένας για το πεδίο εξειδίκευσής του, για τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προσελκύουν όλο και περισσότερους ασθενείς από το εξωτερικό.

«Η Ελλάδα διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό, σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές με διεθνείς πιστοποιήσεις, ιατρικές υποδομές με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και χαμηλό κόστος υπηρεσιών συγκριτικά με άλλες χώρες», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ. Οπως ανέφερε, «ο τουρισμός υγείας δεν ωφελεί μόνο τη χώρα, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και χαμηλού κόστους, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη διαμονή τους σε μια χώρα που αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών». Τα στοιχεία για τον ιατρικό τουρισμό που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δίνουν την εικόνα μιας αγοράς της οποίας ο παγκόσμιος τζίρος ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισ. δολάρια και αφορά τον τελευταίο χρόνο 5.000.000 ασθενείς που αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες, από τους οποίους 1,5 εκατομμύριο είναι Αμερικανοί πολίτες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της υγείας.  Η Αστόρια ήταν ο πρώτος σταθμός της ομάδας και όχι τυχαία, αφού, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, «είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη κοινότητα Ελλήνων στις ΗΠΑ». Ο ΙΣΑ έχει προγραμματίσει ήδη για το 2017 τα επόμενα συνέδρια με θέμα τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα, στο Σικάγο, στο Τορόντο και στη Μελβούρνη, ενώ τον Μάιο, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, θα φιλοξενηθεί στην Ιθάκη το πρώτο μεγάλο διεθνές συνέδριο για τον ιατρικό τουρισμό με τίτλο «Ψάχνοντας την Ιθάκη για τον ιατρικό τουρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή