ΕΛΛΑΔΑ

Τεταμένο κλίμα στη Δικαιοσύνη για όρια ηλικίας και ίδρυση νέας ένωσης

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Δικαιοσύνη

Τεταμένο κλίμα και αναταραχή επικρατεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης ενόψει και των ετήσιων γενικών συνελεύσεων δικαστών και εισαγγελέων, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος μείζονα θέματα συνταγματικής νομιμότητας αλλά και κινήσεις που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως διασπαστικές της ενότητας του δικαστικού σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα αναταραχής συντηρείται - και ενδεχομένως κατά κάποιους επιτείνεται- από παρασκηνιακές κινήσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί και συνδέονται σε πρώτη ανάγνωση με την ίδρυση μιας νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών».

Η ίδρυσή της που είναι θέμα χρόνου, καθώς έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα και οι αναγκαίες υπογραφές, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση τόσο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης με 3χιλιάδες περίπου μέλη, όσο και της Ενωσης Εισαγγελέων η οποία μάλιστα προχώρησε σε ανακοίνωση προς τα μέλη της καλώντας τα να μην προσχωρήσουν στη νέα ένωση που βρίσκεται στα σκαριά.

Το θέμα όμως που πυροδοτεί τις αντιδράσεις μέσα στο δικαστικό σώμα- και όχι μόνον σε συνδικαλιστικό επίπεδο- και αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες και λόγω του ότι πρόκειται να συγκληθούν οι ετήσιες συνελεύσεις των δικαστικών ενώσεων, είναι εκείνο που αφορά στο αίτημα για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και πέραν του 67ο που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά το σύνταγμα.

Το θέμα αυτό είχε τεθεί από την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως είχε αποκαλύψει στη συνέχεια η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, νομικούς και πανεπιστημιακούς, μία και ενδεχόμενη ρύθμιση αποτελεί ευθεία παραβίαση του συντάγματος, το οποίο στο συγκεκριμένο θέμα είναι ρητό.

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος από το βήμα της Βουλής δεν άφησε ανοικτό τέτοιο ενδεχόμενο για παραβίαση του συντάγματος και παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστικών, παραπέμποντας την όποια επίλυση επί του θέματος στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης.

Όμως παρά τις αντιδράσεις μέσα στο δικαστικό σώμα διάχυτη είναι πλέον η άποψη ότι από τον Άρειο Πάγο καταβάλλονται προσπάθειες να υπογράψουν ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές για την παράταση του ορίου ηλικίας, γεγονός που συνδέεται και με υποκρυπτόμενη σκοπιμότητα για την ίδρυση της νέας ένωσης.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τη θέση ότι αρκετοί ανώτατοι δικαστές θα προτιμήσουν, ενδεχομένως, να παραμείνουν εν ενεργεία και μισθοδοτούμενοι για κάποια χρόνια, παρά να βγούν στη σύνταξη με πενιχρές αποδοχές, αποδεχόμενοι έτσι μια ρύθμιση παρά τις έντονες αντιδράσεις για την αντισυνταγματικότητά της.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το σύνταγμα είναι ρητό και απαγορευτικό για παραμονή των δικαστών πέρα του 67ο έτους της ηλικίας τους, οδηγεί την πλειοψηφία των δικαστών και του νομικού κόσμου να θεωρούν ότι ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση θα προσκρούσει σε τείχος αντισυνταγματικότητας και εξ αυτού δεν θα έχει τύχη.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ