Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει ο γιορτινός Μύλος των Ξωτικών, ο δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, μας μιλάει για τον οικογενειακό και εναλλακτικό τουρισμό που αναπτύσσονται στην περιοχή, το Μουσείο Τσιτσάνη και τις καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζει ο δήμος.  

Μιλήστε μας λίγο για τον Μύλο των Ξωτικών, τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη διοργάνωση των Τρικάλων.

Εκτη χρονιά φέτος για το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων. Τα Ξωτικά έχουν πάρει τα μέτρα τους, ο Μύλος Ματσόπουλου έχει οχυρωθεί. Ετσι με διαβεβαίωσαν από την e-trikala Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τη διοργάνωση. Για περίπου 40 ημέρες, από 26/11 έως 7/1, οι πειρατές θα «παραδοθούν» στο χαμόγελο των μικρών παιδιών με δωρεάν δράσεις στον Μύλο, στην πόλη, στις πλατείες, στους ποδηλατόδρομους. Πέρυσι  φτάσαμε το 1.000.000 επισκέπτες.

Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ-1

Τι προσφέρει η περιοχή στον επισκέπτη τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες;

Αναπτύσσουμε δραστηριότητες για οικογένειες, για εκδρομικές ομάδες, για μεμονωμένους επισκέπτες. Την άνοιξη θα είναι έτοιμο το Μουσείο Τσιτσάνη, ενώ λειτουργούν ήδη το Κουρσούμ τζαμί, το Ασκληπιείο και το βυζαντινό κάστρο. Απολαμβάνουμε ποδηλατάδες σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ποδηλατόδρομων στη χώρα, περιπάτους στις όχθες του Ληθαίου και αποδράσεις προς Μετέωρα και Περτουλιώτικα Λιβάδια. Θέτουμε ξανά σε λειτουργία τα μηχανήματα στον Μύλο, παράλληλα με ένα μικρό κέντρο επίδειξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, εκτυπώσαμε τουριστικό οδηγό στα τουρκικά και συνεχίζουμε με Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία κ.λπ.

Πώς αναπτύσσεται ο εναλλακτικός τουρισμός στα Τρίκαλα;

Ο Δήμος Τρικκαίων χάρη στον Μύλο των Ξωτικών βραβεύτηκε ως Καλύτερος Προορισμός Οικογενειακού Τουρισμού στα Tourism Awards 2016 αλλά και ως μία από τις 10 πόλεις της Ε.Ε. με Βιώσιμη Κινητικότητα (αφορά περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2016). Επιπλέον, αποτελεί κέντρο θεραπευτικής ιατρικής από την εποχή του Ασκληπιού. Για τον λόγο αυτόν, προωθούμε το σχέδιο «Ασκληπιός», που βασίζεται στην καλλιέργεια βοτάνων, εναλλακτικές διαδρομές στον Κόζιακα, όπου ο μύθος θέλει τον Ασκληπιό να μαζεύει τα βότανά του, μαζί με εκθετήριο και συνεδριακό κέντρο. Πολύ κοντά βρίσκονται οι ιαματικές πηγές Ριζώματος, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδρόθειου στην Ελλάδα και πλήθος θεραπευτικών δυνατοτήτων – θα τις  αξιοποιήσουμε με τη δημιουργία ιαματικού κέντρου. Τα θεραπευτικά φυτά, οι ιαματικές πηγές, οι ορεινές διαδρομές και τα κοντινά Μετέωρα αποτελούν δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Βοηθάει την τουριστική προώθηση η εξέλιξη της τεχνολογίας;

Απόλυτα. Εμείς έχουμε ήδη εφαρμόσει τα QR marks και, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών, τα πρωτοποριακά beacons (τεχνολογίες πληροφόρησης για σημεία ενδιαφέροντος της πόλης με συνδυαστική χρήση smartphones-ιστοσελίδας). Δημιουργούμε εφαρμογές smartphones, είμαστε σε επαφή με τους πολίτες μέσω των social media, δημιουργήσαμε ισχυρό free Wi-Fi. Συνδιοργανώνουμε διήμερο για start-up επιχειρήσεις, καλωσορίζουμε καινοτόμες δημιουργίες, όπως το φωτοβολταϊκό δέντρο. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, την παγκόσμια πρωτοπορία του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό και τα οφέλη του σε όλα τα επίπεδα (παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, ένταξη σε προγράμματα καινοτομίας-τεχνολογίας).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή