Μολδαβία: Αμφισβητεί η φιλοευρωπαία υποψήφια το αποτέλεσματων προεδρικών εκλογών

Μολδαβία: Αμφισβητεί η φιλοευρωπαία υποψήφια το αποτέλεσματων προεδρικών εκλογών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία, ωστόσο η φιλοευρωπαία αντίπαλός του, Μάια Σάντου, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για νοθεία.

«Οι εκλογές αυτές δεν ήταν ούτε άψογες, ούτε ελεύθερες», είπε η Σάντου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αντιμετωπίσαμε ψέματα, χειραγώγηση, προσφυγή σε βρόμικο χρήμα και σε κυβερνητικά μέσα εναντίον μας», υποστήριξε, καθώς υποσχέθηκε ότι «θα αγωνιστεί για κάθε ψήφο» και θα απαιτήσει να διεξαχθεί «έρευνα για κάθε παράβαση» που έγινε.

Η Σάντου ζήτησε, επίσης την παραίτηση της Αλίνα Ρούσου, της προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής κι ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην πρωτεύουσα Κισινάου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από την έδρα της Εκλογικής Επιτροπής φωνάζοντας το σύνθημα «Δεν συμφωνούμε» και ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 52,18% έναντι 47,82% της Σάντου. Η συμμετοχή ανήλθε στο 53,4%, αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

«Κερδίσαμε. Όλοι το κατάλαβαν» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντόντον, δίνοντας την υπόσχεση ότι «θα λάβει υπόψη του» την άποψη των ψηφοφόρων της αντιπάλου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή