«Λαγωνικά» πόλεων στην Αθήνα

«Λαγωνικά» πόλεων στην Αθήνα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέσλι! Λίζα! Eκτορα! Λίγο πριν πέσει ο ήλιος, στον λόφο Φιλοπάππου οι «σκυλογονείς» αρχίζουν να γυρίζουν σπίτι. Και τα «παιδιά» δεν έρχονται, λες και ζητάνε «λίγο ακόμα». «Ερχομαι εδώ σχεδόν κάθε μέρα για τζόγκινγκ ή απλώς για να καθίσω σε μια πέτρα και να πιω ένα κρασί μπροστά σ’ αυτή τη θέα. Είναι πανέμορφα και ήσυχα, όμως βλέπω πάντα τους ίδιους ανθρώπους με τα σκυλιά τους, ποτέ τουρίστες. Είναι δίπλα στην Ακρόπολη και όμως το ξέρουν μόνο οι ντόπιοι», μου λέει ο Ολλανδός Bart van Poll.

Είμαστε εδώ για την ετήσια συνάντηση των μελών της διεθνούς τουριστικής πλατφόρμας Spotted by Locals. Το 2008, ο Bart μαζί με τη σύζυγό του Sanne ίδρυσαν ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι μοιράζονται τα αγαπημένα τους μέρη στην πόλη όπου ζουν, χαρίζοντας στους απανταχού ταξιδιώτες έναν πλούσιο, (αντι)τουριστικό οδηγό. Σήμερα, η πλατφόρμα μετράει 380 spotters σε 66 πόλεις από την Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, πολλοί εκ των οποίων ήρθαν στην ετήσια συνάντηση των spotters, που έγινε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 5-6 Νοεμβρίου.

Με την επιθυμία να προλάβουν να δουν την Αθήνα σε δύο μέρες και να μείνουν πιστοί στα ενδιαφέροντά τους, που είναι οι «like a local εμπειρίες», δηλαδή «κάν’ το σαν ντόπιος», μεταξύ άλλων ήπιαν καφέ στην Πρωτογένους στου Ψυρρή, έμαθαν για την αθηναϊκή street art σκηνή από έναν καλλιτέχνη του δρόμου, έκαναν βόλτα στα Εξάρχεια και επισκέφτηκαν φυσικά το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τους συναντήσαμε στον λόφο Φιλοπάππου, όπου ανέβηκαν για να βγάλουν ομαδική φωτογραφία. Η Φίμπι απ’ το Λονδίνο είναι ενθουσιασμένη απ’ την Αθήνα μισής μέρας που έχει δει. «Είναι μια πανέμορφη πόλη για να περπατάς, oι άνθρωποι είναι κοινωνικοί στον δρόμο και μ’ αρέσει που έχετε μπαρ σε ταράτσες και κουλτούρα καφέ!». Ο Αλαν απ’ τη Ζυρίχη συμφωνεί σε αυτό: «Περίμενα να δω μια πόλη μουσείων, όμως εξεπλάγην, είναι γεμάτη καλοσχεδιασμένα καφέ και μπαρ! Η Αθήνα είναι σαν να επανεφευρίσκει τον εαυτό της».

Οι περισσότεροι αποφάσισαν να γίνουν spotters επειδή ήθελαν να μοιραστούν τα ωραία μέρη της πόλης τους, αλλά και για να «σώσουν» τους τουρίστες από διάφορες ατυχίες. Η Νορβηγίδα Eλεν λέει: «Στο Οσλο υπάρχει η πεποίθηση ότι όλα είναι εξαιρετικά ακριβά. Και στα μέρη που προτείνουν οι τουριστικοί οδηγοί αυτό ισχύει. Oμως οι ταξιδιώτες πρέπει να ξέρουν ότι, αν απομακρυνθείς λίγο από τα mainstream σημεία, υπάρχουν φανταστικά μέρη να δεις!». Ενώ η Φίμπι, που έκανε couchsurfing και αγαπάει αυτή την κουλτούρα μοιρασιάς, λέει για το Λονδίνο: «Είναι μαζική πόλη, είναι πολύ εύκολο απλώς να δεις τα μεγάλα πράγματα και μετά να μην ξέρεις πού να πας. Το Spotted by Locals είναι τέλειο για να μάθουν οι άνθρωποι τα ασυνήθιστα μέρη, να δουν την καθημερινότητα μέσα από την οπτική των ντόπιων. Είναι κάτι που δεν το βρίσκεις στους κλασικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς».

Πλέον το κίνημα του «local travel», όπως είναι ο διεθνής όρος που έχει επικρατήσει για να περιγράψει την τάση των τουριστών να αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες που κάνουν οι κάτοικοι στις πόλεις τους, είναι σε άνθηση. Tο ότι μπορείς να βρεις πληροφορίες από insiders για ένα μέρος, όμως, δεν ήταν πάντα δεδομένο. «Εγώ και η γυναίκα μου ανέκαθεν ταξιδεύαμε πολύ. Πάντα όμως είχαμε το ίδιο πρόβλημα: δεν μπορούσαμε να βρούμε αυτά που θέλαμε. Το 2008 που ξεκινήσαμε, δεν υπήρχαν καλά sites και οι παραδοσιακοί οδηγοί έδιναν μόνο τα τουριστικά highlights, αλλά δεν μπορούσες να ξέρεις ποιο είναι το καλό μπαρ της γειτονιάς», λέει ο Bart, που τελικά με το εγχείρημά του έβαλε ένα λιθαράκι στο να γίνει το local travel παγκόσμια τάση. Γιατί τώρα; «Από το ’60, που το αεροπλάνο έγινε κάτι πιο προσιτό, οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει αρκετά. Eχουν πάει στο Παρίσι για να δουν τον Πύργο του Αϊφελ, έχουν πάει στην Αθήνα για να δουν την Ακρόπολη. Και τώρα, τι; Ψάχνουν κάτι άλλο».

Κάνοντάς το ακόμα πιο ενδιαφέρον, οι συντάκτες του Spotted by Locals δεν είναι δημοσιογράφοι. «Θέλαμε να έχουμε μια βάση από διαφορετικούς ανθρώπους, ηλικίες, επαγγέλματα. Ετσι έχουμε από τραπεζίτες μέχρι καλλιτέχνες». Το μόνο κριτήριο είναι να αγαπάς την πόλη σου και να θέλεις να μοιραστείς τα ωραία πράγματα. Ο Bart και η Sanne ταξιδεύουν για να γνωρίσουν κάθε πιθανό spotter από κοντά! Οσον αφορά τους αναγνώστες, «στο μυαλό μας έχουμε ένα ζευγάρι μεταξύ 27 και 40 ετών. Εχουν λίγα περισσότερα απ’ τον μέσο όρο για να ξοδέψουν, είναι έμπειροι ταξιδιώτες και περίεργοι. Σαν τους spotters μας. Περίεργοι άνθρωποι».

Και σύμφωνα με τα δημοφιλέστερα άρθρα στο site, τι τους ενδιαφέρει περισσότερο; «Θα έλεγα τα χαλαρά μπαρ και τα μικρά, γειτονικά εστιατόρια». Δεν μπορώ να μην τον ρωτήσω, φυσικά, τι επιλέγουν στο δίλημμα «ποιότητα ή εμπειρία» και ο Bart είναι ειλικρινής: «Οταν εγώ ήμουν spotter στο Αμστερνταμ, το αγαπημένο μου μπαρ ήταν βρώμικο, οι μπάρμαν αγενείς και δεν χαμογελούσαν ποτέ. Δεν ξέρω τι μου άρεσε, τότε ξεκίνησα κι εγώ να το σκέφτομαι. Ισως οι άνθρωποι που πήγαιναν ή απλώς η αίσθηση, η ατμόσφαιρα. Ομως αυτό είναι το νόημα, να σκέφτεσαι τι σου αρέσει και γιατί, να βλέπεις τα αγαπημένα σου μέρη με διαφορετική ματιά». Αραγε πώς βλέπουν τα Πετράλωνα, μια και ο Bart με τη Sanne αυτόν τον καιρό μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Αμστερνταμ και Αθήνας. «Είναι μια πραγματική γειτονιά, έχει το μανάβικο και τον φούρνο, που τον μυρίζεις από μακριά. Οι κάτοικοι έχουν μεγαλώσει εκεί πάππου προς πάππου, είναι περήφανοι που ζουν στα Πετράλωνα!» λέει και μοιάζει να αισθάνεται κι εκείνος το ίδιο.

Για να μάθετε καλύτερα την πόλη σας ή για να εξερευνήσετε άλλες σε όλο τον κόσμο σαν ντόπιος, μπείτε στο www.spottedbylocals.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή