Ε.Ε.: Επικρίσεις, αλλά όχι διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα

Ε.Ε.: Επικρίσεις, αλλά όχι διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκριναν τα μέτρα καταστολής που έχει λάβει η Αγκυρα εναντίον φερόμενων υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά το αίτημα της Αυστρίας για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ενωση, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη.

Ενώ συνεκλήθη σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε έτοιμος να διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και επανέλαβε ότι σκοπεύει να επαναφέρει την θανατική ποινή. Η έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός τέτοιου μέτρου, θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό των συζητήσεων.

Τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι απολύθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είτε συνελήφθησαν, στην Τουρκία, ανάμεσα τους δικαστές, στρατιώτες, εκπαιδευτικοί, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταπνίξει κάθε αντιτιθέμενη φωνή, κατηγορία που ο Ερντογάν αρνείται.

«Είμαι ενάντια στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο τήρησαν επίσης επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας, αλλά οι πλέον ισχυρές χώρες της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, υποστηρίζουν την συνέχιση των συζητήσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, σημειώνοντας πως ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή θα επιφέρει περισσότερη ζημιά παρά κάποιο όφελος.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον επίσης επίστησε την προσοχή σε υπερβολικές αντιδράσεις ενάντια στις εξελίξεις στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει να σπρώξουμε την Τουρκία στην γωνία, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε υπέρμετρα, με έναν τρόπο που θα είναι ενάντια στα συλλογικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση στην Τουρκία σε μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

«Η διακοπή των συζητήσεων θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή δεν υπάρχει αυτή τη φάση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε σε εξέλιξη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να ασκήσουμε επιρροή στην Τουρκία», επισήμανε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι.

«(Αλλά) οποιοσδήποτε κατανοεί ότι αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει σήμερα, η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει κράτος–μέλος της ΕΕ. Η θανατική ποινή αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για την Ενωση», πρόσθεσε ο Σόινι.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Τζόνσον έκανε λόγο κατά την διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου για μια σχέση συναλλαγής με την Τουρκία, τοποθέτηση που κάποιοι ερμήνευσαν ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δευτερεύουσης σημασίας.

Ένας Βρετανός διπλωμάτης, όμως, τόνισε ο Τζόνσον επιθυμεί να αναζητήσει τρόπους «πως η ΕΕ θα έχει μια εποικοδομητική επιρροή στην Τουρκία» στις σκέψεις της Αγκυρας για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά να οδηγήσει την χώρα σε απομόνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή