Παρέμβαση SSM για την Εθνική Τράπεζα

Παρέμβαση SSM για την Εθνική Τράπεζα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίασε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το ζήτημα της διοικητικής κρίσης στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς όμως –για άλλη μια φορά– να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Καθοριστική φαίνεται πως είναι η παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που με επιστολή του αποτρέπει την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης που θα προκαλούσε μια έκτακτη γενική συνέλευση.

Η αναβλητικότητα του Ταμείου στη λήψη αποφάσεων αντανακλά την εξασθένηση της αρχικής επιθετικής στάσης, αποτέλεσμα τόσο της τοποθέτησης του SSM όσο και της γενικότερης έλλειψης στρατηγικής από πλευράς Ταμείου.

Σημειώνεται ότι με την επιστολή του ο SSM διατυπώνει συμβουλευτική γνώμη και δεν δεσμεύει το ΤΧΣ, ωστόσο πρόκειται για βαρύνουσα παρέμβαση καθώς αφορά τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ.

Το ΤΧΣ πάντως, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, εξακολουθεί να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενώ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις από πλευράς ΕΤΕ.

Χθες μιλώντας σε συγκέντρωση ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε πρόθεση ρήξης της σχέσης με το ΤΧΣ». «Η Εθνική Τράπεζα», υπογράμμισε, «χρειάζεται ομαλότητα, όταν έχουμε τόσα θέματα ανοιχτά. Η φιλοδοξία του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας καθιστά επιτακτικό αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τα οποία συνεργαζόμαστε και έχουμε επαφές, πρωτίστως με τους μετόχους μας και τους επόπτες μας. Ξέρω πως όλοι διαβάζετε και αγωνιάτε, το ίδιο κι εμείς. Η πρόθεσή μας είναι μέσα από όλο αυτό, όμως, να βγούμε ενωμένοι, ώστε τα πράγματα να πάνε προς το καλύτερο. Γι’ αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της σχέσης μας με το Ταμείο».

Από την άλλη πλευρά, πηγές του Ταμείου αμφισβητούν τα περί μη πρόθεσης ρήξης της σχέσης και υπογραμμίζουν ότι οι ενέργειες της ΕΤΕ είναι αυτές που έχουν περιπλέξει τα πράγματα και πλέον έχουν περιοριστεί τα περιθώρια για ανώδυνες λύσεις. Υπάρχει μια ισχυρή τάση στο Ταμείο που υποστηρίζει την υιοθέτηση σκληρής στάσης, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επαναλαμβάνουν, στο ίδιο μήκος κύματος με τον SSM, ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της διοικητικής κρίσης, εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τράπεζα. Σημειώνεται ότι η εμπλοκή της ΤτΕ στην υπόθεση έγινε έπειτα από σχετική παράκληση του ΤΧΣ για την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση, την οποία φαίνεται ότι αποδέχθηκαν Εθνική και ΤΧΣ για την άρση του αδιεξόδου, η οποία προέβλεπε την εκλογή του κ. Τ. Θωμόπουλου ως προέδρου για ένα εύλογο αλλά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την εκλογή του κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκου ως αντιπροέδρου με προοπτική στη συνέχεια να αναλάβει τη θέση του προέδρου. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς ο κ. Τσιτσιράγκος δεν δέχθηκε και αποχώρησε από τη διαδικασία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το πλαίσιο αυτό, δηλαδή η εκλογή ενός αντιπροέδρου επιλογής του ΤΧΣ με προοπτική να αναλάβει τη θέση του προέδρου στην τακτική γενική συνέλευση, θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδηγό για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή