Εκλογή φιλορώσων προέδρων σε Βουλγαρία, Μολδαβία

Εκλογή φιλορώσων προέδρων σε Βουλγαρία, Μολδαβία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φιλορώσος πολιτικός Ιγκόρ Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Μολδαβίας, συγκεντρώνοντας το 52,2% της λαϊκής ψήφου και αφήνοντας πίσω του τη Μάια Σάντου, η οποία έλαβε το 47,8%. Πολλοί Μολδαβοί ελπίζουν ότι η νίκη του θα ανανεώσει τους δεσμούς της χώρας με τη Μόσχα, κάτι που έγινε εξαιρετικά αισθητό στην ημιαυτόνομη επαρχία της Γκαγκαούζια, τόπο κατοικίας πολλών μελών της ρωσικής μειονότητας της χώρας, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα εορτάστηκε με πυροτεχνήματα. Ωστόσο, ο Ντόντον υποσχέθηκε ότι θα γίνει πρόεδρος όλων των Μολδαβών και θα επιδιώξει την καλλιέργεια καλών σχέσεων με τη Ρουμανία και την Ουκρανία, τους δύο κύριους γείτονες της Μολδαβίας. Παρότι χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου για να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ο Ντόντον αναμένεται να είναι εξαιρετικά ισχυρός, καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος τα τελευταία 20 χρόνια που εκλέγεται κατευθείαν από τον λαό.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να επιδιώξει την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία μετά το εμπάργκο που επέβαλε η υπερδύναμη το 2014 στο κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγει η Μολδαβία, λόγω της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψε τότε η χώρα με την Ε.Ε., μια συμφωνία, ωστόσο, που ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί να ακυρώσει, λόγω της επικύρωσής της από το Κοινοβούλιο.

Ο 41χρονος πολιτικός, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «αυταρχικός λαϊκιστής», μπόρεσε να εκμεταλλευθεί τη λαϊκή οργή για το ένα δισ. ευρώ που εξαφανίστηκε από τις μολδαβικές τράπεζες πριν από τις εκλογές του 2014, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να ακυρώσει έναν νόμο που υποχρεώνει τους φορολογουμένους να συμβάλλουν οικονομικά στην επανασυγκέντρωση του ποσού, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των πραγματικών ενόχων.

Στο μεταξύ, η άνοδος των φιλορωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια έγινε αισθητή και στη Βουλγαρία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε χθες την παραίτηση του, λόγω της νίκης του φιλορώσου υποψηφίου που στήριξαν οι Σοσιαλιστές στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με το συντριπτικό 60%. Ο πρώην κυβερνήτης της πολεμικής αεροπορίας Ρούμεν Ράντεφ εκμεταλλεύθηκε τη λαϊκή ανυπομονησία απέναντι στην ανικανότητα του Μπορίσοφ να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και κατάφερε να αναλάβει τα σχετικά τελετουργικά προεδρικά καθήκοντα. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Ράντεφ τόνισε την ανάγκη εξισορρόπησης των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, ασκώντας παράλληλα κριτική στην ευρωπαϊκή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή