Εξωδικαστική πώληση του ελικοπτέρου προωθεί η Μηχανική

Εξωδικαστική πώληση του ελικοπτέρου προωθεί η Μηχανική

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβιβαστική λύση αναμένεται να δοθεί, εκτός απροόπτου, στη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμης οφειλής της τάξεως των 148.000 ευρώ, που αξιώνει εταιρεία παροχής υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών από την κατασκευαστική εταιρεία Μηχανική. Η οφειλή αφορά υπηρεσίες προς το ελικόπτερο της εταιρείας, με το οποίο στο παρελθόν μετακινούνταν ο πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Το ελικόπτερο, το οποίο σήμερα κρίνεται ως μη αξιόπλοο, οδεύει προς πλειστηριασμό, με τιμή πρώτης προσφοράς το 1 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτιμηθείσα αξία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω εκποίηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, θα ανακοπεί, καθώς η διοίκηση της Μηχανικής προωθεί την εξωδικαστική πώληση του ελικοπτέρου προκειμένου να προκύψει και συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Σημειωτέον ότι η Μηχανική δρομολογεί την επιστροφή της στον κλάδο των δημοσίων έργων, έχοντας συνάψει συνεργασία με τον ιταλικό κατασκευαστικό όμιλο της GD Infrastrutture. Ο τελευταίος αναδείχθηκε μειοδότης για το σιδηροδρομικό έργο Ψαθόπυργος-Ρίο, συνολικού ύψους 214 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό κατέστη εφικτό ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η αρχική εισήγηση της ΕΡΓΟΣΕ είχε κατακυρώσει τον διαγωνισμό στον όμιλο Πόρτο Καρράς, της οικογένειας Στέγγου, παρότι αυτή είχε προσφέρει χαμηλότερο ποσοστό έκπτωσης (36,7% αντί για 45,2% των Ιταλών). Η αιτία της εν λόγω απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι η ασφαλιστική ενημερότητα που προσκόμισε η ιταλική εταιρεία ήταν σε ηλεκτρονική μορφή και δεν έφερε τη σχετική σφραγίδα apostile, που βεβαιώνει τη γνησιότητα ενός εγγράφου. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι το ιταλικό δημόσιο δεν εκδίδει με άλλο τρόπο το σχετικό πιστοποιητικό (πλην του ηλεκτρονικού), με αποτέλεσμα να μην είναι αντικειμενικά δυνατή η χρήση σφραγίδας. Εν τέλει, έπειτα από σειρά προσφυγών στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αλλεπάλληλες δικαιώσεις του ιταλικού ομίλου, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε στην ανάθεση του έργου. Ωστόσο, πλέον εκκρεμεί προσφυγή του ομίλου Στέγγου στο ΣτΕ για την ακύρωση της εν λόγω πράξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή