Η υπομονή των νησιωτών εξαντλείται

Η υπομονή των νησιωτών εξαντλείται

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται η δυσαρέσκεια και η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στα νησιά όπου παραμένουν μετανάστες και πρόσφυγες, με τους κατοίκους να ζητούν την άμεση μετακίνηση του πληθυσμού, ειδικά μετά τα τελευταία επεισόδια στη Σούδα της Χίου. Εμπάργκο στα ξενοδοχεία της Σάμου, ώστε να μη δεχθούν πρόσφυγες παρά τα κονδύλια που προβλέπονται, προτείνει ο Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου στα μέλη του, προκειμένου να προστατευθεί ο τουρισμός του νησιού. Σε αυτό το κλίμα, οι βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης και Ιωάννης Λαγός αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τη Χίο και αύριο τη Λέσβο για να παρουσιάσουν «προτάσεις για λύση του λαθρομεταναστευτικού, του μείζονος εθνικού ζητήματος» στους πολίτες. Οσον αφορά την αντίδραση των νησιωτών στο κάλεσμα των ακροδεξιών βουλευτών, τοπικοί φορείς τονίζουν χαρακτηριστικά: «Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες. Ηδη σε πολλά χωριά της Χίου που έχουν σημειωθεί κλοπές, οι κάτοικοι έχουν οργανώσει περιπολίες».

Τα τοπικά Μέσα της Χίου κάλεσαν χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο νησί. Σε αυτήν τη συνάντηση ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο –ή τα άλλα νησιά– στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, θα σήμαινε άμεσα την κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Επανέλαβε την πρόταση να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ ώστε να αποσυμφορηθούν η Σούδα και το hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. «Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τα χρήματα, 3,7 εκατ. ευρώ, από την Υπατη Αρμοστεία που δεν θα μας περιμένουν για πολύ. Ο χώρος αυτός θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και άρα μικρότερη ένταση. Είναι προς το συμφέρον του νησιού», κατέληξε, καλώντας τα τοπικά ΜΜΕ να πείσουν την κοινωνία, γιατί «αν καταρρεύσει η συμφωνία ο τουρισμός θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα».

Ο καταυλισμός στη Σούδα, όπου φιλοξενούνται περίπου 800 άτομα από τα συνολικά 4.143 που βρίσκονται στο νησί, την προηγούμενη εβδομάδα κάηκε σε μεγάλο βαθμό από ταραχές που ξέσπασαν ανάμεσα στους μετανάστες. Εκτοτε τα 11 άτομα που για λογαριασμό του δήμου εργάζονται στον καταυλισμό δεν έχουν επιστρέψει φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για το προσφυγικό Γιώργος Καραμανής, ο οποίος συμφωνεί με τη λύση της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, τονίζει ότι «οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς. Σκέφτονται γιατί η αστυνομία δεν φυλάει επαρκώς τα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν; Πώς θα πείσω εγώ κάποιους να γίνει το νέο κέντρο, όταν έσπασαν το αυτοκίνητο ανθρώπων δίπλα στη Σούδα και δεν υπάρχει μηχανισμός αποζημίωσης;» σημειώνει.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής εξηγεί γιατί ο σύλλογος καλεί τα μέλη του να μη δώσουν οικονομικές προσφορές στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων στα ξενοδοχεία τους. Η Υπατη Αρμοστεία ζήτησε οικονομικές προσφορές από τους ξενοδόχους του νησιού όταν πολλές σκηνές που είχαν στηθεί πέριξ του hotspot του νησιού καταστράφηκαν από τη νεροποντή την προηγούμενη εβδομάδα. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στα μέλη μας να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αλλά οι τουριστικοί πράκτορες μας το ξεκαθάρισαν: Διαλέξτε, ή τουρίστες ή μετανάστες. Στις συμφωνίες που κλείνουμε για την επόμενη σεζόν τονίζουν ότι δεν πρέπει οι τουρίστες να έχουν ούτε οπτική επαφή με τους πρόσφυγες», εξηγεί ο κ. Κυριαζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή