«Πετάνε» τα αμερικανικά ομόλογα

«Πετάνε» τα αμερικανικά ομόλογα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα μαζικών πωλήσεων ομολόγων από την Ανατολή μέχρι τη Δύση ξέσπασε χθες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας.

Στο επίκεντρο του κυκλώνα βρέθηκε η Ιταλία, εξαιτίας του ασταθούς πολιτικού σκηνικού για το δημοψήφισμα στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς απειλείται η παραμονή Ρέντσι στην εξουσία. Τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015, με την απόδοση να ξεπερνά το 2% για πρώτη φορά το 2016.

Η Ιταλία πρωτίστως και η Γαλλία δευτερευόντως έχουν βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο των επενδυτών, καθώς αυτοί επανεκτιμούν το επίπεδο πολιτικού ρίσκου και το ενδεχόμενο η εκλογή Τραμπ να ενισχύσει ακροδεξιούς και αντιευρωπαϊστές πολιτικούς.

Μόνον τον τελευταίο μήνα η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 78 μονάδες βάσης. Οσοι τάσσονται κατά των μεταρρυθμίσεων Ρέντσι και της αφαίρεσης εξουσίας από την ιταλική Γερουσία προηγούνται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο μηνών. Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν δεν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις του στο δημοψήφισμα.

Στη Παρίσι, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων κατέγραψε ρεκόρ 14 μηνών. Η απόδοση του γερμανικού τριακονταετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 1% για πρώτη φορά από τις αρχές του Μαΐου.

Εκροές πραγματοποιήθηκαν και από τα αμερικανικά ομόλογα, με τους επενδυτές να προτιμούν τις προθεσμιακές αγορές δολαρίου, οι οποίες δείχνουν πιθανότητες άνω του 70% για αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο. «Ο Τραμπ έχει φέρει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed», εξηγεί στο Bloomberg ο Τζον Ντέιβις, αναλυτής επιτοκίων δανεισμού στη Standard Chartered στο Λονδίνο. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των κύριων νομισμάτων και την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και χρυσού.

Η απόδοση των αμερικανικών τριακονταετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 3% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Η απόδοση των βρετανικών δεκαετών ομολόγων επιστρέφει στα υψηλά επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από το Brexit (κοντά στο 1,44%). Από τις πιέσεις δεν διέφυγαν τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 19 μονάδες βάσεις και έφθασε στο 7,22%.

Παγκοσμίως, η αξία των ομολόγων μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 1,28 τρισ. δολάρια, λόγω πτώσης των τιμών τους.

Οι δε αναδυόμενες αγορές πλήττονται από εκροές κεφαλαίων, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Αυτό αυξάνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε δολάρια.

Πολιτικό κίνδυνο «βλέπει» η ΕΚΤ

Η πολιτική Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στην Ευρώπη, προειδοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο. Η υπόσχεση Τραμπ να θέσει «πρώτα την Αμερική» θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές των Ευρωπαίων αλλά και αυτές των αναδυόμενων αγορών και να τροφοδοτήσει «πολιτικούς κινδύνους», είπε χθες ο κ. Κονστάνσιο, αναφερόμενος πιθανότατα στην άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων. Η πρόθεση Τραμπ να ενισχύσει την ανάπτυξη αφορά την αμερικανική οικονομία, και μάλιστα σε πλαίσιο προστατευτισμού, είπε ο κ. Κονστάνσιο. «Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μη θεωρήσουμε, βιαστικά, ότι οι εξελίξεις στις αγορές οφείλονται σε θετική επίδραση (από την εκλογή Τραμπ), γιατί μπορεί να μη δείχνουν αναγκαστικά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει ταχύτερα», είπε χθες ο Κονστάνσιο μιλώντας στη Φρανκφούρτη. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ότι ο πληθωρισμός θα είναι «αρκετά πάνω από 1%» την ερχόμενη άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή