ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: H ΕΕ έχει υποτιμητική στάση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, που επισκέπτεται την Αγκυρα, εξέφρασε ανησυχία για τις μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία και την μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Ωστόσο διαβεβαίωσε την Αγκυρα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς την σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» απειλών. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων του Βερολίνου με την Αγκυρα, υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK και καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε επίσης ότι είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγμεταύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, κρίσιμης σημασίας στην ανάσχεση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «έχει βαρεθεί» με τον υποτιμητικό τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εκκρεμούν προσφυγές εναντίον 4.500 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον λαό της χώρας του να αποφασίσει αν θα ισχύσει και πάλι η θανατική ποινή, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας με την ΕΕ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ