Παροδική θεωρούν οι εξαγωγείς την αύξηση κατά 16,6% τον Σεπτέμβριο

Παροδική θεωρούν οι εξαγωγείς την αύξηση κατά 16,6% τον Σεπτέμβριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα ρευστότητας, γραφειοκρατία, ελλιπής στήριξη από το κράτος, σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού σε μη αποδοτικές ενέργειες, που συχνά γίνονται για το θεαθήναι και για να δικαιολογήσουν οι φορείς την ύπαρξή τους. Είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων, παρά τα τελευταία εντυπωσιακά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το μέλλον και δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν το φαινόμενο αυτό ως… αναλαμπή. Αλλωστε μόνον εάν η θετική πορεία αυτή συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, υπάρχει μια πιθανότητα να «κλείσει» το 2016 με οριακή αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) αυξήθηκαν κατά 16,6%, γεγονός που απλώς περιόρισε τις απώλειες που συνολικά καταγράφονται από την αρχή του έτους. Ετσι, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2016 είχε σημειωθεί μείωση 6,3% στην αξία των εξαγωγών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, στο εννεάμηνο η μείωση είναι της τάξης του 3,7%. Με βάση τις προβλέψεις των εξαγωγέων, οι εξαγωγές αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσουν περαιτέρω το 2016, στο 13,3%, από 14,5% το 2015 και 15,33% το 2014.

«Συζητούσαμε από πέρυσι τον αναπτυξιακό νόμο και μόλις πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του. Είναι πολύ μεγάλες οι καθυστερήσεις, όπως και στο ΕΣΠΑ. Κουραστήκαμε. Κουραστήκαμε να περιμένουμε. Οπως μας κούρασε το γεγονός να αναμένουμε τις δόσεις των δανείων τα τελευταία επτά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας στο εξαγωγικό συνέδριο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Η ίδια πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Δεν χρειάζεται να πραγματοποιούμε αποστολές σε χώρες που κάνουμε εξαγωγές αξίας μόλις 3 εκατ. ευρώ. Ας κάνουμε δουλειές στις αγορές που βρίσκονται ήδη τα προϊόντα μας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά». Αναφερόμενη δε στη συμμετοχή σε εκθέσεις, τόνισε: «Δεν μπορεί να νομίζουμε ότι θα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας μόνο με τις εκθέσεις». Ακόμη πιο δηκτική σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επιχειρηματικών αποστολών ήταν η κ. Αλεξάνδρα Χαζάπη – Πίττα, (της Αττική – Πίττας), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε φτάσει στο σημείο κάθε δήμος και κάθε περιφέρεια να πραγματοποιεί και μια αποστολή επειδή πήρε κάποιο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ». Ανάλογος ζήλος με αυτόν για τις εκθέσεις και τις επιχειρηματικές αποστολές δεν διαπιστώνεται στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις εξαγωγικές διαδικασίες οι επιχειρήσεις. «Χρειάστηκαν πέντε μήνες για να εκδώσουμε ένα πιστοποιητικό προκειμένου να εξάγουμε στην Αίγυπτο, ενώ για την αγορά της Κίνας απαιτήθηκαν τέσσερις μήνες», ανέφερε η κ. Χαζάπη – Πίττα.

Σε ό,τι αφορά τη μειωμένη ρευστότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, πέρα από το γεγονός ότι είναι περιορισμένη η τραπεζική χρηματοδότηση, ότι υπάρχουν τα capital controls και ότι έχουν καθυστερήσει εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόμος, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ασυνέπεια του κράτους σε ό,τι αφορά τις επιστροφές του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη του χθεσινού συνεδρίου και πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλο, οι οφειλές προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από τις επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, πάντως, Δ. Παπαδημητρίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών. Ο ίδιος μάλιστα στήριξε αυτή την αισιοδοξία σε δέκα λόγους με πρώτον το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα βαίνουν εφ’ εξής μειούμενοι, μιας και έφτασαν στα υψηλότερα όρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή