Αύξηση ΑΕΠ 1,5% το τρίτο τρίμηνο λόγω τουρισμού, κατανάλωσης

Αύξηση ΑΕΠ 1,5% το τρίτο τρίμηνο λόγω τουρισμού, κατανάλωσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,5% μεγεθύνθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην τουριστική κίνηση και στην πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2015 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε, ενώ στο τρίτο μεγεθύνθηκε. Συνολικά, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο (0,03%).

Στο πλαίσιο αυτό, για να επιτευχθεί ο στόχος για ύφεση 0,3% φέτος, θα πρέπει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η οικονομική δραστηριότητα να υποχωρήσει κατά 1,3%. Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα μπορούσε να αποδειχθεί πως η οικονομία κινήθηκε καλύτερα του στόχου, ενώ θεωρούν πως δημιουργεί τις βάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017. Ωστόσο, είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, δεδομένου ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της και είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν στο προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται:

• Στην καλή πορεία του τουρισμού.

• Στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

• Στη χαμηλότερη βάση σύγκρισης. Μετά τις αναθεωρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ στα στοιχεία του ΑΕΠ, προέκυψε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τρίτου περυσινού τριμήνου ήταν τελικά μικρότερο απ’ ό,τι αρχικώς προβλεπόταν. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν πως το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2015 ήταν στα επίπεδα των 46,1 δισ. ευρώ και τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι τελικά διαμορφώθηκε στα 46,5 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η ύφεση του τρίτου τριμήνου του 2015 να ανέλθει στο 2,2% αντί προηγούμενης εκτίμησης για 1,1%. Να σημειωθεί ότι φέτος το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ ανήλθε στα 46,2 δισ. ευρώ. Επίδοση η οποία είναι ίδια με εκείνη του τρίτου τριμήνου του 2013, ενώ αποτελεί την τρίτη χειρότερη (μετά του 2015 και του 2013) από το 2007.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ΣΕΒ ανέφερε χθες πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος προσαρμογής, η οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά σταθεροποίησης. Προειδοποιεί, όμως, πως για να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη που προβλέπουν η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί από το 2017 και μετά, θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, στην αντιστροφή της τάσης υπερφορολόγησης που έχει εδραιωθεί και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή