«Η επίσκεψη Ομπάμα φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος» τονίζει η Ράνια Σβίγκου

«Η επίσκεψη Ομπάμα φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος» τονίζει η Ράνια Σβίγκου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο». Κατηγορεί τη ΝΔ ότι η μόνιμη στρατηγική της είναι η επένδυση στην καταστροφολογία, και σημειώνει ότι «οι εκλογές είναι κάτι το οποίο δεν απασχολεί κανέναν μέχρις αυτές να γίνουν, το 2019». Παράλληλα, αποκρούει τη σεναριολογία περί τέταρτου μνημονίου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πέρα από τη συμφωνία του Αυγούστου και να υπογράψει ή να δώσει κάτι παραπάνω ή κάτι καινούργιο.

Ειδικότερα, η κ. Σβίγκου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, τονίζει αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας ότι αφενός «επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη. Αφετέρου, σημειώνει, «στέλνει ένα ισχυρό σήμα στήριξης για όλα τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και του χρέους, αλλά και του προσφυγικού, δείχνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κι ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει εγκαινιάσει η ελληνική κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τη θέση της χώρας». Είπε ότι σε όλα τα επίπεδα προσδοκά η ελληνική πλευρά πολλαπλά οφέλη.

Αναφορικά με τη στάση των «σκληρών» της Ευρώπη σχετικά με το ελληνικό χρέος, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι ακόμα κι εκείνοι παραδέχθηκαν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Έχουν αναγκαστεί, πρόσθεσε, να συμφωνήσουν στο ότι η απομείωση του χρέους θα πρέπει να γίνει, όχι μόνο γιατί ωφελεί την Ελλάδα και είναι στα συμφωνηθέντα του Αυγούστου αλλά και γιατί είναι μονόδρομος για την ευρωπαϊκή ισορροπία και για την οικονομία. Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αποσαφηνιστεί ένας διάδρομος χρέους, ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης ώστε να γνωρίζουν και οι επενδυτές ότι η απομείωση χρέους έχει οδηγήσει σε ένα διαφορετικό τοπίο για την Ελλάδα και η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, δίνοντας ένα γενικότερο σήμα, και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «η μόνιμη στρατηγική της ΝΔ είναι η επένδυση στην καταστροφολογία». Χαρακτήρισε βέβαια θετικό, όπως είπε, «ότι ακόμα και μέσα στη ΝΔ αναπτύσσονται και διαφορετικές φωνές», παραπέμποντας στη χθεσινή «ηχηρή παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη» που μιλάει για συναίνεση για το πλεόνασμα και για το χρέος ως μια εθνική προσπάθεια. Όμως, είπε, αυτές οι διαφορετικές και ενθαρρυντικές φωνές «δυστυχώς δεν αλλάζουν τη γενικότερη εικόνα με μία ΝΔ η οποία επενδύει στην καταστροφολογία και θέλει να επιστρέψει στην εξουσία για να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα, τόσο όσον αφορά στους μισθούς και στις συντάξεις, όσο και στα εργασιακά δικαιώματα, σε όλα όσα δηλαδή ζητούν και ζητούσαν πάντα οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών».

Ως προς το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, σχολίασε ότι αυτή η παραφιλολογία δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, τους οποίος, αντίθετα, τους ενδιαφέρει να σκύψει ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση στα προβλήματά τους και στην καθημερινότητά τους, να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Είπε ότι οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση στη βάση της εφαρμογής των δεσμεύσεων της για μια πιο αξιοπρεπή ζωή, όπως δεσμεύτηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Από αυτά θα κριθούμε. Οι εκλογές είναι κάτι το οποίο δεν απασχολεί κανέναν μέχρις αυτές να γίνουν, το 2019», είπε.

Αποκρούοντας τα σενάρια για ενδεχόμενο τέταρτο μνημόνιο, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ήδη αυτά που έχει αναλάβει και υλοποιεί στο ακέραιο η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ βαριά για τους Έλληνες πολίτες και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πέρα από τα συμφωνηθέντα. «Το ίδιο βέβαια πρέπει να κάνουν και οι εταίροι», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «οι συμφωνίες είναι δεσμευτικές για όλους, δεν είναι δεσμευτικές μόνο για την ελληνική κυβέρνηση». Είπε ακόμη ότι όλα αυτά περί τέταρτου μνημονίου και περί περισσότερων σκληρών μέτρων είναι πράγματα που ακούστηκαν και στην προηγούμενη αξιολόγηση και ότι διαψεύστηκαν όλοι όσοι έλεγαν και για αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τέτοια μέτρα «και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν τώρα», επισημαίνοντας επιπλέον ότι τα στοιχεία της οικονομίας είναι πολύ πιο θετικά από τις προσδοκίες. Αναφορικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ότι «προσπαθούμε να καλυτερέψουμε τα πράγματα και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία. Και δεν συζητούμε πράγματα τα οποία θα πήγαιναν την ελληνική κοινωνία βήματα πίσω».

Αναφορικά, τέλος, με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι έχει λάβει τέλος το «σαμποτάζ της ΝΔ» και πως τώρα είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη διεξαγωγή του με βάση το νόμο 4339, ο οποίος θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. «Δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας και της παράνομης εκπομπής», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή