Ομπάμα: Ελάφρυνση χρέους, μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακή πολιτική

Ομπάμα: Ελάφρυνση χρέους, μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακή πολιτική

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε μεν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα για την ελάφρυνση, υποστηρίζοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους

 «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», επισήμανε και επανέλαβε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή. Στάθηκε ακόμη, αναφερόμενος στο παράδειγμα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ύφεσης του 2008, στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Αισιόδοξος ότι η Αγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, σε περίπτωση που η Αθήνα ολοκλήρωνε επιτυχώς την πρώτη αξιολόγη

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του σε μια ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δηλώνοντας ωστόσο πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές κατά 100%. Οπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν τότε η στήριξη των ΗΠΑ είναι δεδομένη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του για την επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, προσθέτοντας ότι  πόκειται για ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Τόνισε την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα, τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες που διεξάγονται.

Ως προς το ζήτημα των αμερικανικών εκλογών, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του βρετανικού δημοψηφίσματος και των εκλογών στις ΗΠΑ. «Είδα θυμό, άγχος και αγωνία στους Αμερικανούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλές φορές ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα των εκλογών». Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε εκ νέου τη δέσμευση του να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές και να συνεργαστεί με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.  «Μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα βραχυπρόθεσμα στην πολιτική, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι. Αυτή είναι ισχυρή μου πεποίθηση», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμηνύοντας ότι ακόμη «πιστεύει στο όραμα του».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, σημείωσε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ότι «ακόμη και αν κάποιοι στην Ευρώπη φοβούμαστε την αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, πρέπει να χτίζουμε γέφυρες». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα δε θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις σχέσεις της Ουάσιγκτον, τόσο με την Αθήνα, όσο και με τις Βρυξέλλες.

«Μόνο με λιτότητα δεν επιτυγχάνεται βιώσιμη ανάπτυξη»

Οσον αφορά την οικονομία, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα και κατά τη σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών, εκφράζοντας την άποψη ότι μόνο με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, στην ίδια συνάντηση, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας τόσο για την επίλυση του προβλήματος, όσο για τις συγκρούσεις που προκαλούν τις αυξημένες ροές. Τέλος, για το Κυπριακό, τόνισε ότι στόχος είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε πρώτος, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ως μεγάλη τιμή αλλά και σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως η Ελλάδα μάχεται για την υπεράσπιση αξιών όπως η ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη, ως αμερικανού Προέδρου, θα είναι πολύ ουσιαστικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει πως οι κόποι του λαού θα βρουν σύντομα ανταπόκριση και θα έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, όπως στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό στο οποίο όπως είπε «όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Οφειλόμενη η επίσκεψη στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία»

Νωρίτερα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι δύο άνδρες στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα της οικονομικής κρίσης, το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό.

«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε πως «καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα». Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η χώρα μας απέναντι στην προσφυγική κρίση συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα. «Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη. Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», επεσήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Κλείνοντας ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη, καθώς, όπως είπε, «από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα «σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Επισημαίνοντας την προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο Π. Παυλόπουλος έκανε αναφορά σε κάποια από τα φλέγοντα για τη χώρα ζητήματα, το Κυπριακό, τη συνθήκη της Λωζάνης και το Σκοπιανό. Αναφορικά με το Κυπριακό δήλωσε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, προσθέτοντας πως «αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να δεχτούν την αμφισβήτησή της». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης στον πρόεδρο Ομπάμα πως «οι Έλληνες τον θεωρούν έναν πολιτικό παγκόσμιας εμβέλειας και φίλο της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή