ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμεση ανάλυση: Ο Ομπάμα εξέπεμψε το σωστό μήνυμα, η Ελλάδα καλείται να το αξιοποιήσει

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μπαράκ Ομπάμα, Τσίπρας Αλέξης

Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε όλα όσα ήθελε να ακούσει η Αθήνα. Εξέπεμψε το «σωστό» μήνυμα. Ιδιαίτερα για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας και «ουσιαστικής ελάφρυνσης» του χρέους. Παράλληλα, επανέλαβε, σε ξεκάθαρους τόνους, ότι η αυστηρή λιτότητα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, και επικαλέσθηκε το παράδειγμα της δικής του αποτελεσματικής διαχείρισης της βαθιάς κρίσης που παρέλαβε όταν ανέλαβε την προεδρία το 2009.

Ο Αμερικανός ηγέτης είναι συνεπής. Είναι βέβαιο ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει την Πέμπτη και στην πιο στενή του σύμμαχο και εταίρο καθ’ όλη τη διάρκεια της οκταετίας του, την Αγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, προσέφερε μια ενθαρρυντική ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας. Επισήμανε ότι θα παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να την στηρίξουν, αλλά και επενδυτές να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η ελληνική οικονομία η οποία με σωστή διαχείριση και αφού υλοποιηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ανακτήσει την χαμένη της ανταγωνιστικότητα και θα εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης.

Εξήρε επίσης, τον ανθρωπισμό που επέδειξαν οι Ελληνες στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι το έκαναν παρότι βιώνουν μια βαθιά. οικονομική κρίση στο πλαίσιο της οποίας η χώρα έχει απολέσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Το σκηνικό δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Θα συμπληρωθεί, δε, κατά τον καλύτερο τρόπο, με τη βαρυσήμαντη ομιλία του την οποία θα εκφωνήσει την Τετάρτη στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ταυτόχρονα, δόθηκε η ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις μέσα από τον μεγεθυντικό φακό που προσφέρει η κοινή παρουσία με τον ηγέτη της υπερδύναμης. Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο, η ηχηρή δημόσια στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση καλείται να το αξιοποιήσει.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ