Οι «Αθλοπαιδιές» της Αθηνάς Χατζή

Οι «Αθλοπαιδιές» της Αθηνάς Χατζή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχα φανταστεί ότι θα στεκόμουν μπροστά σε μια σκηνή ποδοσφαίρου, ζωγραφισμένη με ακρυλικά χρώματα στον καμβά, και θα ήταν σαν να άκουγα τις φωνές των εφήβων. Η ρεαλιστική αναπαράσταση μπορεί να μην είναι ο στόχος της έκθεσης της Αθηνάς Χατζή, – κάθε άλλο – ωστόσο τα έργα που συνθέτουν την έκθεση «Αθλοπαιδιές» στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό, έχουν μια γήινη επίδραση. Εχουν αλήθεια. Ενας κόσμος αυθύπαρκτος, τα αθλήματα της σχολικής, εφηβικής ηλικίας, ο στίβος, το κολυμβητήριο, το μπάσκετ, συγκροτούν μία ενότητα με ειδικό καλλιτεχνικό βάρος, καθώς η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί χωρίς όμως αυτή να είναι το ζητούμενο.

«Κύρια θεματική μου αποτελεί το αστικό τοπίο», λέει η Αθηνά Χατζή. «Παράλληλα, για περίπου 10 χρόνια και με έναυσμα τις αθλητικές διοργανώσεις στο σχολείο των παιδιών, δημιουργήθηκαν οι “Αθλοπαιδιές”.

Οι «Αθλοπαιδιές» της Αθηνάς Χατζή-1

Η εικαστικός Αθηνά Χατζή.

Ξεκίνησα με μικρά, γρήγορα έργα από τα διάφορα αθλήματα, και σιγά σιγά δημιουργήθηκε η μαγιά για μια ολοκληρωμένη ενότητα. Ο χρόνος περνά γρήγορα και συνειδητοποιώντας ότι ο ένας από τους ήρωες μου – εμπνευστές, ο μεγάλος μου γιος “…έχει ήδη συναντήσει το επόμενό του παρόν…”, θέλησα να εκθέσω στο φυσικό χώρο των πρωταγωνιστών, στο σχολείο. Είναι δε, η πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά με κεντρικό θέμα το ανθρώπινο σώμα και μάλιστα σε στιγμές δράσης, έντασης, προσπάθειας».

Οι «Αθλοπαιδιές» της Αθηνάς Χατζή-2

Η έκθεση, που παρουσιάζεται έως τις 22 Νοεμβρίου (πήρε μικρή παράταση), στο Θέατρο του Κολλεγίου, είναι μια εικαστική καλειδοσκοπική σπουδή πάνω στη σύνθεση της κίνησης. «Εάν ο πρώτος βασικός άξονας της ενότητας είναι η νεανική ευφράδεια της κίνησης, το γοργό πέρασμα από το εναρκτήριο λάκτισμα έως το τέρμα», λέει η Ίρις Κρητικού, που επιμελήθηκε την έκθεση, «ίσως ο δεύτερος άξονας να μην είναι άλλος από την προδιαγεγραμμένη απώλεια ετούτου του λιγοστού πολύτιμου χρόνου».

«Το χρώμα αποτελεί πάντα το κύριο εκφραστικό μου μέσο», λέει η Αθηνά Χατζή. «Το "βλέπω", το "νιώθω" ακόμα και στα πιο σκούρα, τα πιο γκρίζα τα πιο βαρετά αντικείμενα. Επιδιώκω και νομίζω καταφέρνω με τα θερμά μου χρώματα να δώσω το φως στη φόρμα, να αποτυπώσω το περίβλημα στην εξωτερική όψη αλλά και να προσδώσω την εσωτερικότητα της εικόνας».

Οι «Αθλοπαιδιές» της Αθηνάς Χατζή-3

Η Αθηνά Χατζή μελετάει το αστικό τοπίο συστηματικά και οι «Αθλοπαιδιές» είναι ένας βραχίονας της δουλειάς της.

«Σε όλη τη δουλειά μου στο αστικό τοπίο», λέει, «προσπαθώ να δημιουργήσω αίσθηση σημαντικότητας για κάθε γωνιά και κάθε εικόνα της πόλης που ζούμε, να φυλακίσω στον καμβά στιγμιότυπα της ζωής και της κίνησης στην πόλη. Νομίζω, αυτό ακριβώς, τα στιγμιότυπα αποτελούν το νήμα, την αόρατη γραμμή που συνδέει την προηγούμενη δουλειά μου με τις "Αθλοπαιδιές"».

Μια σκέψη για το μέλλον, που συνεχώς επεξεργάζομαι για την ώρα στο μυαλό μου, είναι να συνδυάσω το αστικό τοπίο με την ανθρώπινη φιγούρα. Οι πλατείες της πόλης αποτελούν τους ιδανικούς τόπους για αυτή τη συνύπαρξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή