Πρ. Παυλόπουλος: Μη λησμονάτε τη χώρα μου

Πρ. Παυλόπουλος: Μη λησμονάτε τη χώρα μου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορές και συμβολισμούς με έντονο συναισθηματικό φορτίο –όπως το «Aξιον Εστί» του Ελύτη και η πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης από τον Αντρέ Μαλρό– προκειμένου να προτρέψει τον Μπαράκ Ομπάμα να μην ξεχάσει την «κρυφή Ελλάδα» που υπάρχει στην καρδιά κάθε ανθρώπου της Δύσης, χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνηση του Αμερικανού πρόεδρου στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του. Δεν έλειψαν, όμως, τα πολιτικά μηνύματα με τη μορφή αιχμών προς τους Eυρωπαίους εταίρους για τις πολιτικές τους, ούτε οι ιστορικές αναφορές στη συνεισφορά των Αμερικανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δη στην παραλία Ομάχα κατά την απόβαση στη Νορμανδία. Πριν προτρέψει τον απερχόμενο πρόεδρο να θυμηθεί τους στίχους του Ελύτη («Μη λησμονάτε τη χώρα μου»), ο Προκόπης Παυλόπουλος χρησιμοποίησε στοιχεία από την πολιτική παρακαταθήκη του κ. Ομπάμα –όπως ο σεβασμός του ανθρώπου και η εμπέδωση του κοινωνικού κράτους για την αναχαίτιση, όπως είπε, των ακραίων ανισοτήτων που πλήττουν την κοινωνική συνοχή– για να παραλληλίσει τα αμερικανικά πράγματα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πίστη του στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και στην έννοια των θεσμικών αντιβάρων που είναι κυρίαρχα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Αυτά είναι, συνέχισε, «που θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατική αρχή του Κοινοβουλίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τυχόν αυθαίρετες επεμβάσεις και παρεμβάσεις». Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, όμως, τέτοιες παρεμβάσεις προέρχονται κυρίως από οργανισμούς που στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης.

«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει τεράστιο κοινωνικό κόστος για αιτίες για τις οποίες δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αποδίδοντας μέρος της ευθύνης στις «εσφαλμένες και αδιέξοδες» πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή ο λόγος του κ. Ομπάμα να λειτουργήσει ως παραίνεση προς όλους τους εταίρους της Ελλάδας στην Eνωση, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός είναι αταλάντευτος στην ευρωπαϊκή πορεία».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ακόμη στη συνεισφορά των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραπομπή που χρησιμοποίησε να μιλήσει για το προσφυγικό και δη το θέμα της αλληλεγγύης. «Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Παυλόπουλος. Και θύμισε ότι η αλληλεγγύη των εταίρων μέχρι σήμερα δεν ήταν η αναμενόμενη. Πρόσθεσε, δε, ότι η πληγή του προσφυγικού δεν θα κλείσει αν δεν λήξει ο πόλεμος στη Συρία, για το οποίο απαιτείται συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας – Ε.Ε. Κλείνοντας την προσφώνηση, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η προσωπικότητα του κ. Ομπάμα θα συνεχίσει να ακτινοβολεί και τον κάλεσε στο μετά τη θητεία του οδοιπορικό να πάρει μαζί του και την Ελλάδα. Μια γεύση από αυτήν έδωσε με τη φιλοξενία (με σφυρίδες και γαρίδες), στο Προεδρικό, όπου η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν τραγούδησε μόνο τον «Γλάρο», αλλά και το «Imagine» του Τζον Λένον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή